Kaos och elakartad panik

I vår källare är det kaos. Och när jag skriver kaos, så menar jag inte det vanliga gamla kaos som finns i de allra flesta människors källare (där folk alltid har lite för mycket bråte och lite för lite ordning) utan jag menar kaos. På riktigt. Innan vi flyttade hit frågade säljaren, eller säljarens dödsbo rättare sagt, om det var okej att lämna källaren som den var utan att flyttstäda. Vi tänkte att det kunde vara trevligt att ha kvar lite verktyg och andra bra-att-ha-grejer så vi kvittrade till svar att det minsann bara var att lämna källaren till oss. Man kan säga att vi inte riktigt visste vad vi höll på med. Över huvud taget. Alls.

Det visade sig vara en blandad kompott med bråte från golv till tak. Allt från veterinärportföljer med trettioelva peanger, kanyler och hästpenicillin till träskor, spinnrockar och spadar från typ tidernas begynnelse (gissar på 1700-tal men kan likväl vara helt ute och cykla.) Det är en hel uppsjö med hela och trasiga terrakottakrukor, massor av kartonger med djurmat (med utgångsdatum 1988) och åttiotalsskidor som hämtade direkt ur Sällskapsresan. Alla möjliga och omöjliga olika typer av båtpryttlar, oidentifierbara järnsaker och allmänt skrot men också massor med bra-att-ha-grejer precis som vi hoppades. De hade lämnat en uppröjd ”gångväg” mellan källardörr och trappan men i övrigt var det som att kliva in i en djungel. Ja, det är faktiskt en ganska bra liknelse. Källaren är som en djungelplätt vi har som mål att röja, gallra och kratta tills vi fått iordning en pittoresk liten villatomt med saxklippt gräs och blomstrande rabatter. Typ.

Vi har fortfarande inte fått iordning i huset sedan flytten (vardagsrummets möbel-tetris och kontorets staplar med flyttkartonger är orörda) men vi känner ändå att det är lika bra att börja i rätt ände. För tanken är att alla fodertunnor, ridprylar och hästsaker som idag står i hallen ska ner i ett av källarrummen. Hälften av alla flyttkartonger i kontoret är garageprylar som ska ner till det andra källarrummet och många av möblerna som står packade i vardagsrummet ska ner i det tredje källarrummet som ska agera förråd. Ja, vi behöver helt enkelt utrymmet i källaren och kan inte komma iordning i huset innan vi fått fason på källaren.

Så, det var bara att kavla upp ärmarna och hugga in. Vi började så smått redan förra veckan men har nu gått in i en mer fokuserad fas sedan vi bockat av både Ekeby och hamstring inför vintern från agendan. Med arbetskläder, andningsmasker och en obeveklig beslutsamhet i blicken jobbar vi på som tre Darth Wader-liknande sorteringsmaskiner. Vi har inte ens kommit halvvägs men det känns redan som om berget har minskat i både höjd och omfång. Det börjar bli hanterligt. Och inte lika panikartat övermäktigt som det kändes i början. Ge det några dagar till så är vi säkert i mål, och då blir det förhoppningsvis vackrare efter-bilder än dessa före-bilder. Enjoy! 😉

10 reaktioner till “Kaos och elakartad panik

 1. Ja jisses! Jag ska nog inte klaga på kaoset i min lokal/ateljé hädanefter. Den är bara synnerligen rörig och med en salig röra av saker som ska till loppis, återvinningen och sånt som ska förvaras…

  Gilla

 2. Men oj, så fina källarrum ni får! Men vad gör ni av allt bråte? Lycka till med resten! (Jag avundas er inte, har tömt ett hus som min avlidna samlande man bott i i 35 år, och han kastade inte en enda brädbit, ens…)

  Gilla

  1. Ja du, vart gör vi av allt bråte… Papper och sånt eldas medan allt ”skrot” läggs på hög utanför tills vi tar det till återvinningscentralen med lastbåten+släpvagn. Mycket sparas också (hamstrar som vi båda är!) 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s