Självförsörjningsinspiration

Oj, det måste ju vara det längsta ordet någonsin – självförsörjningsinspiration. Men det var precis vad vi fick igårkväll. Tanken var att vi skulle ta tag i att organisera upp vårt walk-in-skafferi (som jag sett fram emot i flera veckor) men vi orkade bara inte. Det kändes lite småkrassligt i kroppen och luften hade helt gått ur oss, så vi satte istället på oss morgonrockarna och kröp upp i sovrummet. Mys! Och som grädde på moset hittade vi dessutom ett litet guldkorn på youtube, nämligen denna halvtimmeslånga dokumentär om ”Ester och Gustav på Höjda”. Den skildrar livet på en väglös bondgård ute på en ö på sjuttiotalet – utan varken el, vatten, telefon, internet eller andra ”moderniteter” som Gustav säger.

Jag blev alldeles varm i hjärtat av att titta på den. Gustavs charmiga konservatism, gårdens härligt harmoniska lugn och Esters dialekt som så starkt påminde om min farmors. Vi skrattade och grät om vartannat. Den berörde verkligen oss på djupet. Trots att filmen var svartvit och att vi tittade på världens minsta lilla mobilskärm kändes det verkligen som om vi var där. Mitt i deras kök och hjälpte till med sysslorna på gården. Deras stillsamma, men ack så slitsamma, liv skildrades på ett så verkligt sätt. Och den fick mig att känna så himla mycket. Hopp, glädje, sorg, nostalgi, vemod, förundran och en konstig form av längtan till det som en gång var. Men framförallt kände jag mig (eller vi båda rättare sagt) väldigt inspirerade.

Vi vill också tillverka vår egen ost, hugga vår egna skog och stöpa våra egna ljus. Vi vill också leva helt utan (eller nästan i alla fall) klimatpåverkan och leva med moder jord istället för av. Och vi vill också leva i harmoni, helt utan stressen som en ständigt närvarande ond ande i våra liv. Vi har kommit en god bit på väg, men är inte helt och hållet där än. Huvudsaken är i alla fall att vi har alla förutsättningar i världen för att nå vårt mål om att bli helt självförsörjande. Sen får vi väl se om vi löper hela linan ut. Jag menar, att klippa elledningarna och kasta dator och mobiler i sjön… Jag vet inte riktigt. Jag är helt klart inte mogen för det ännu. Jag tänker nog att vi kanske både kan ha kakan och äta upp den och ändå behålla den moderna lyxen som el, internet och telefon. Anders blev eld och lågor och började ivrigt redogöra för hur vi kunde bli självförsörjande även vad gäller elen, vilket verkligen känns som en perfekt gyllene medelväg att sträva efter. Men ett steg i staget. Och en dag i taget. Och framförallt – ingen stress! ❤

16 reaktioner till “Självförsörjningsinspiration

 1. Det må jag säga. Ni har en del maskiner att införskaffa och lära er att ställa in och använda, för att nå en bra självförsörjningsgrad. Ska ni odla basvaror föreslår jag potatis och säd, ex havre och vete. Det behövs en traktor för detta samt en kupplog. Fast först måste ni ju ha en åker. Då behöver ni plog, harv, vält och gärna jordfräs. Fast det går ju att använda handkraft med grep och radhacka med. För att få upp potatisen behövs en sprätt eller en sållmatteupptagare. Glöm inte att läsa på om potatis så man sätter flera sorter som kommer från midsommar till långt in på hösten. Glöm inte gödsel, alltså riktig skit. Hästskit är dock inte så bra för potatis. Sen säden – såmaskin, ringvält. För att skörda – lie och knyta nekar. Man lär sig efter några tusen knytna ;). Har man Självbindare behöver man tröska för hand i en stifttröska och sedan efterrensa i en harpa. Detta slipper man med skördetröska. Glöm inte bingar med luftspalt (viktigt) för att lagra säden. Ta ifrån utsäde, både potatis och säd tills nästa år. Tänk alltid minst ett år i förväg! Sen kan man odla sallad, morötter, rädisa, purjolök etc. Har man djur – slakta i oktober – december. Skaffa SE-nr (viktigt). Säkerställ djurproduktionen tills nästkommande år, hur få djur ni än tänkt ha (får, kor, höns). Finns hur mycket som helst. Fast mitt bästa råd är, för att den bonderomantiska drömmen inte skall dö redan första säsongen; börja smått med få projekt! 🙂

  Gilla

  1. I gårdsköpet ingick diverse maskiner och vertyg såsom traktor och skördetröska etc, men vi har ingen aning om uppsättningen är ”komplett” – det får bli en överraskning när vi inventerar förråden i vår! 😉 Precis som du skriver tror jag nog också att man ska börja smått, kan säkert bli övermäktigt annars. Sakta men säkert får vårt nya liv växa fram här på ön… Tack snälla du för fantastiskt bra tips, vilken kunskapskälla att ösa ur!! 😀

   Gillad av 1 person

 2. Vilket underbart klipp du bjöd på! Tvättmaskinen som används kände jag igen. Om du går in på min blogg och söker på ‘tvättmaskin’ så hittar du ett inlägg om den.
  Önskar er lycka till med planerna på självförsörjning (oavsett vilken grad ni slutligen uppnår). Det är livsstilen och glädjen i ett annat sorts liv som är det viktiga.
  Kram Kristina

  Gilla

  1. Ja, visst är det helt underbart! Roligt med tvättmaskinen, vi har faktiskt också haft en exakt likadan på vår förra gård som grannarna fick ärva. Tack snälla för pepp, du har helt rätt i att det är livsstilen och glädjen som räknas. ❤

   Gilla

 3. Spännande blogg du har! Självförsörjande låter underbart. Jag försöker också odla en del och främst leva enklare och ekologiskare. Jag försöker leva mer Slow Living där jag medvetet lever här och nu! Kika gärna in på min blogg som är under utveckling…

  Gilla

  1. Härligt, det låter som om vi har mycket gemensamt! Jag försöker också leva ”slow” så gott det går, känns som att man lever så mycket mer då. Ska absolut kika in på din blogg, kul med likasinnade!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s