Julmatsrevolt

Julen kom och gick. Vi firade ute hos Anders föräldrar på Djurö och njöt av härligt umgänge, mycket skrattande och många kramar. Självklart blev det också Kalle Anka, dans runt granen och julmat i massor. Som det brukar bli. Och varje gång föräter jag mig. Sitter med gylfen uppknäppt och kan inte röra en fena och fantiserar om ett piller som liksom minimerar alltihop så att man kan äta lika mycket till. Precis innan helgen fick jag hem Impectas frökatalog i brevlådan och av någon underlig anledning råkade jag få med mig den i väskan till Djurö. Matkoman fick mig att retirera till horisontalläge i soffan och bläddra fram grönsakssidorna. På något sätt kändes det lite som om man sonade sina onyttiga matsynder bara genom att planera för att vara nyttig (ja, precis som man brukar känna sig smalare bara av att köpa ett gymkort.) 😉

Ikväll gick planeringen in i ett mer strukturerat skede och jag satte mig ner och gick igenom katalogen från a till ö. Inventerade, funderade, markerade, strök över och förde anteckningar. Jag valde fröer utifrån vad vi storkonsumerar i vår familj. Självklart kan man tycka, att man ska odla det man själv äter mycket av, men för mig var det inte det innan jag fick tipset av en god vän. Jag tänkte mer i termerna att det skulle vara lättodlat – vilket raskt halkade ner till en andraplacering på prioriteringslistan. Förra året var första gången någonsin som jag provade på odling (tuppstolt var jag över mitt lilla kryddland) och därför ville jag hålla nere svårighetsgraden så mycket som möjligt även om jag utökade repertoaren något. Bättre att se till att lyckas och få mersmak än att bli besviken och lägga allt på hyllan, tänkte jag. Sist men inte minst försökte jag välja sorter som lämpade sig väl för lagring/infrysning då målet givetvis är att bli självförsörjande året runt och inte bara under odlingssäsong.

Vad landade jag i då? Jo, en gedigen lista bestående av broccoli, blomkål, tomat, sparris, gul lök, rödlök, purjolök, morot, rödbeta, rosmarin, salladsmix, bondbönor, jordgubbe, majs, paprika, rabarber, selleri, sockerärt och märgärt. Beställningen landade på knappa 800 kronor och då fick jag förutom fröerna även in en märkpenna, en sådosa och perlit i ordern. Med tanke på hur mycket pengar man annars hade lagt ut på att köpa dessa saker i mataffären känns det prisvärt, men framförallt så känns det bra i hjärtat att vi nu tar ett till steg i riktning mot ett självförsörjande. Allt tack vare min lilla julmatsrevolt. Nu ska jag bara se till att anlägga ett trädgårdsland som allt detta ryms i… Lätt som en plätt, hahaha! 😀

20161226_192740

21 reaktioner till “Julmatsrevolt

 1. Ja du vad man hinner få i sig mat innan man känner att det var en smula mycket som kom ner i propp mätta magen 😉 Blev mycket promenader hos oss för att få bort lite jul mage och sedan kunna fortsätta hihi ! Ja det låter mysigt att planera för våren grödor ha det bra // MammaMia

  Gilla

 2. Jag har odlat ”det mesta” i snart 40 år…. Inbillar mig att kål i alla arter behöver ”luft”, de skall inte behöva tävla om ljuset med högre växter, gärna lite blåsigt också. Aldrig har jag fått så fin broccoli som när jag odlade i kanten av ett stort öppet fält nära en å! Rödbetor är lätta, men välj också betor som är gula (goda!!) och randiga. Morötter av sorten purple red är min favorit. Gula gillar jag också. Vi har växthus för tomaterna och brukar ha ca 40 sorter… Att vi sen har ca 140 sorter chili i ett annat växthus är lite överkurs… Rosmarin vill inte riktigt här hos oss. Hoppas du köper plantor… Köp sparrisrötter, att dra upp från frö räcker läänge, länge…Lycka till från OrdOdlaren…

  Gilla

 3. Låter jätte spännande med din odling, själv så odlar jag bara på balkongen, hallon, jordgubbar, röda vinbär, tomater potatis till midsommar smultron likaså godis allt det där . Hoppas du haft en trevlig jul kram Mella

  Gilla

 4. Hahahaaa…. den där magen och den mättnaden är glömd när du sätter igång och gräver, fräser, bockar dig och kliver omkring i den tänkta odlingen. Jag har också odlat lite men lyssna in ”Märtha”, hon verkar veta vad hon talar om. Det är bra att ta till sig vettiga råd och jag har bara ETT att ge: Så morotsfröna g-l-e-s-t (eller köp sådana där färdiga band) 😉 😀

  Gilla

  1. Hahahaha, det är jag helt övertygad om! 😀 Ja, goda råd växer inte på träd så det tar jag åt mig av som en svamp… Har precis som du också provat att så morotsfrön för tätt så det misstaget gör jag inte om. 😉

   Gillad av 1 person

 5. Gott Nytt År !!
  Läser din blogg med behållning!
  Vill bara skicka en hälsning från kryddlandet på Ekeby Gård;
  Persiljan står fortfarande grön och fin, och den kunde vi använda som garnering på våra fina små nyårssnittar – som blev ännu finare!!
  Lite senare låg en pytteliten persiljekvist även på löjrommen!! 😋👍
  Tack Nathalie för det! Det kunde du inte ana när du satte dessa små frön!
  Många kramar till er alla!
  Titti och Leif….och Pidde🐶

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s