Den Stora Fårhämtardagen

05.45 ringde klockan i lördags morse. Okristligt tidigt enligt min dygnsrytm men det var inte vilken dag som helst… Det var Den Stora Fårhämtardagen (!) och jag vaknade förväntansfull som ett barn på julafton. Redan i höstas bestämde vi med våra före detta grannar Agge och Linnea att vi skulle köpa fyra av deras dräktiga Värmländska Skogsfår. Långt innan dess hade vi läst på om får och bestämt oss för just den rasen eftersom de tydligen var utomordentligt duktiga på att äta sly (vilket det finns mycket av här på ön!) Dessutom var det en gammal svensk fårras som har lätt för att klara både klimatet och lammningar, vilket fick oss att falla pladask – det var värmlandsfår vi skulle ha!

Så, färden bar alltså av mot Nyköping och både lastning och transport gick alldeles utmärkt. Runt lunch landade vi på fastlandssidan där Anders och Mobbi mötte upp med den fantastiskt innovativa fårsläden som de snickrat ihop av en plywoodskiva, några fårgrindar och Svens gamla skidor vi hittade i källaren. Det var en häpnadsväckande lång karavan som sedan tog sig över isen. Med Anders i täten, Mobbi som puttade på, fyra sparkar med Edgar på den ena, Agge med Louise i barnvagnen och så jag och Linnea som agerade fotografer och allmän hejarklack. 😀 Väl på Lindösidan kopplade vi på släden på bilen som drog upp fåren (förbi tre hyfsat förvånade hästar) upp till det gamla magasinet som vi i veckan gjort om till fårhus. När vi kom fram stod Eivor, vår tama vildsvinsgris, och mumsade på fårens mat och verkade supernöjd med det hon själv antog var sitt alldeles egna, nya supergrishus. Döm om hennes besvikelse när när vi sedan lockade bort henne därifrån och släppte in fyra ulltottar i hennes hus. Fnys!

Med lättade hjärtan satte vi oss sedan vid matbordet allihop och åt en välförtjänt lunch. Allt hade gått så mycket bättre än förväntat och dessutom var vi färdiga långt innan skymningen, vilken bonus! Vi passade på att gå husesyn (och markesyn såklart) och avslutade sedan med lite islek och försenad julklappsutdelning innan vi eskorterade våra vänner hem över isen igen. Jag kan lova att det var två riktigt nöjda fårägare som morgonen därpå gick upp till fårhuset för att säga god morgon till sina nya familjemedlemmar. Vi njöt av det nybryggda kaffet, den strålande vintersolen och känslan av att äntligen ha får på ön. Rita, Saga, Lillemor och Maj verkade också rätt så nöjda där de stod och mumsade på morgonhöet. Slutet gott, allting gott! ❤

 

12 reaktioner till “Den Stora Fårhämtardagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s