Odlarglädje

Hela mitt liv har jag envisats med att säga att jag ”inte har några gröna fingrar.” Jag tror jag efterapade min mor i det påståendet. Men förra året provade jag att så lite frön för första gången och kan ni tänka er – de grodde. Och de växte. Och inte klagade de en endaste gång på färgen på mina fingrar. Helt plötsligt hade jag fått upp ögonen för hur galet roligt det här med odling är och vunnit mig ett nytt intresse (som om jag inte hade nog med intressen sedan innan men men…) 😉

Denna odlingssäsong började redan i december när jag fick för mig att göra en julmatsrevolt och beställa hem kopiösa mängder fröer från impecta.se. Samma dag de landade i brevlådan delade jag upp dem efter vilken månad de tidigast kunde sås och försökte sedan stävja kliandet i fingrarna så gott jag kunde. Hittills har jag sått nästan alla fröer, förutom de flesta som ska sås på friland, och det södra rummet på övervåningen har blivit totalt invaderat av grönska. Blekselleri, blomkål, broccoli, rosmarin, paprika, ampeljordgubbe, chili, basilika, sockermajs, röd lök, gul lök, purjolök, oregano, timjan, flitiga lisa, bifftomat, busktomat, körsbärstomat, persilja, gräslök, smultron och en hel uppsjö med små sparrisplantor trängs med varandra där på fönsterbänken. Lite gurka, rabarber och bondböna har jag också provat att förkultivera eftersom köksträdgården inte är färdig än (men förhoppningsvis hinner vi med att jobba lite på den i helgen) och dessutom slängde jag ner några citron- och äppelkärnor i lite såjord – må det bära eller brista!

Vad finns för spännande på era fönsterbänkar?

26 reaktioner till “Odlarglädje

 1. Oj, vilka mängder. Jag är glad att jag lyckades peta ner några petuniafröer i år, eftersom mina fingrar också har en avvikande färg (avvikande från grön) så återstår det att se om det blir några riktiga blommor av det hela. Men än så länge ser det riktigt positivt ut 😉

  Gilla

 2. Oh vad härligt eftersom jag reser bort om en vecka har jag tänkt vänta med allt tills jag är hemma igen. Förra året sådde jag för tidigt de blev långa och skrangliga innan jag kunde sätta ut dem i växthuset så i år tänket jag vara lite sen med försådd

  Gilla

 3. Tomatsticklingar som håller på att dö en efter en, har jag tur överlever två, chilisticklingar verkar må bra … sen vill sambon jag ska prova ingefära, det återstår att se.
  Grönare fingrar än mig har DU iallafall. 😀

  Gilla

 4. Hej, vad underbart. Jag har inte heller gröna fingrar. Min familj tycker jag skall ha plast o tygblommor, men se förra året lyckades jag med tomat och chili. I år provar vi igen 🙂 Än så länge är det tomaterna som klarat sig bäst och basilika har också tittat fram 🙂 Lycka till!

  Gilla

  1. Hahaha, plast och tygblommor – sjukt kul! 😀 Toppen att du lyckas med tomat och chili, chili har jag tyckt varit svårt att få fart på.. Basilikorna däremot tar snart över hela odlingsrummet!

   Gilla

 5. Visst är det härligt att upptäcka att det inte är så svårt och krångligt? Sedan sker det en del misstag längs vägen, men det är ju det som är erfarenhet. 🙂
  Här växer kål och sallad i kallväxthuset och inomhus i värmen frodas tomater, basilika, malabarspenat, zinnior och lejongap. Ringblommor behöver jag inte så längre, det gäller bara att rensa bort lagom många frösådder… I helgen ska jag så gurka, squash och mangold.
  Fin helg till dig o familjen!

  Gilla

  1. Ja, det har verkligen varit en aha-upplevelse för mig! Det låter som en härlig repertoar du har där hemma, och ringblommor i en uppsjö skulle man inte tacka nej till – låter både vackert och väldoftande! 🙂

   Gilla

 6. Jag har kommit fram till att ”gröna fingrar” handlar mer om tålamod och att försöka igen när det går mindre bra. I alla fall för min del.
  Hos oss så trängs Hibiskusar med en tomat och massor med chili just nu. Ute på balkongen står det två hinkar med potatis, en stor kruka med två klematis och en stor kruka med svartavinbärsträd. Nu på morgonen så sådde jag lite luktärt. Och nästa helg så är det Jätte Grönt (marknad) i Gamla Linköping. Vi har ingen plats till någonting mer inne just nu, men frågan är ju vad som följer med hem XD

  Gilla

  1. Men åh så härligt det låter med trädgårdsmaknad, det vill jag också gå på.. Får försöka nosa upp någon i närheten. Luktärt har jag helt och hållet missat, det måste jag försöka prova mig på också. Ha det så roligt på marknaden! 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Ja jag och mamma brukar åka på sånt varje år, vanligtvis i Stockholm, men den har blivit mer korv och brända mandlar än blommor tyvärr.
    Jag skulle vilja åka någonstans där de har en massa hibiskus. Tyvärr så verkar de ligga en bra bit ifrån Linköping 😛

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s