181 soluppgångar

I förrgår var det ett halvår sedan vi flyttade till Lindö. 181 soluppgångar för att vara exakt. Tiden flyger. Så himla fort. Det känns verkligen som igår när vi stod här på altanen och njöt av den första morgonen och skattade oss lyckliga över att vi lyckats med bedriften att få kalla detta för vårt hem.

Men jag har egentligen alltid varit en kvällsmänniska, en riktig nattuggla, och föredragit solnedgångar framför soluppgångar – kvällssol före morgonsol. Och när jag insåg att vårt nya hus låg i rakt östläge fick jag mig en riktig tankeställare. Hur skulle det bli egentligen – skulle jag ta sovmorgon fram till lunch och fly fältet strax efter lunch?! För att vara ärlig har jag inte bara ogillat morgonsol, jag har verkligen hatat den. Som kvällsmänniska är man oftast trött (läs: typ död) på morgnarna och att då bli våldgästad av en bländande, migränframkallande sol är väl inte något som stått på toppen av önskelistan…

Men i söndags morse hände dock något ovanligt. Jag vaknade med ett ryck i tidiga morgontimman och på två sekunder var jag klarvaken. Morgonsolen lyste mig rakt i ansiktet men inte på ett bländade, migränframkallande sätt utan mer vänligt och mjukt. Sammetsmjukt. Det var som om solen sträckte ut en hand, klappade mig lite försynt på kinden och med värme i rösten viskade ”god morgon”. Helt underbart. Jag studsade upp ur sängen och sprang nedför trappan för att hämta kameran och tänkte att jag till varje pris måste föreviga det där fantastiska ögonblicket. Det här blev resultatet. Magiskt. ❤

Eventuellt måste jag nu alltså omvärdera mina åsikter i fråga om morgonsolen, men det tog ändå 181 soluppgångar för att komma till den insikten. Vad säger ni, vad är bäst? Morgon eller kvällssol, öst eller väst?

DSC_0075DSC_0074

16 reaktioner till “181 soluppgångar

 1. Jag är morgontrött så det är sällan jag ser någon soluppgång. Däremot tycker jag de är vackra och ger en fin start på dagen, likväl som solnedgången är ett färgsprakande avslut på den.

  Gilla

 2. Vi bor ”i baklandet”, det vill säga: har morgonsol. Funkar för oss! De på andra sidan viken ser väldigt svettiga ut på kvällarna 😄
  Ur odlingssynpunkt hade vi nog däremot gärna bytt, men ni verkar ha så stort att ni säkert har platser med sol hela dagen 😍

  Gilla

  1. Har aldrig hört uttrycket ”baklandet” förr, försökte googla men hittar ingenting – vart kommer det ifrån? Gillade det! 😀 Javisst, vi har ju rakt söderläge på tex köksträdgården men västerläge får man åka till andra sidan ön för att få. Drömmer om att bygga en bastu där! ❤

   Gillad av 1 person

   1. Haha, baklandet är kanske ett norrländskt uttryck då.
    Det låter (och ser) så himla underbart ut på er ö, verkligen att leva sin dröm. Och en bastu i västerläge vore ju inte fel, som rekreation när ni jobbar så hårt 🙂

    Gilla

 3. Får man gilla båda? Jag uppskattar faktiskt båda delarna men är mest en kvällsmänniska. Att vakna med solen i ögonen kanske ändå inte är favoriten 😉

  Gilla

 4. Just för att jag har varit en kvällsmänniska och med åren lite piggare på morgnarna, så vill jag numera gärna bli väckt precis som du beskriver. Då masar jag mig ur halmen och går ut med hunden direkt. Tysta, ensamma morgnar – den första fågelsången – den rena luften – kanske stillheten innan bruset av staden har vaknat.
  När jag var ung avskydde jag morgnar men det är kanske för att man då har hur mycket liv som helst att modelera med – tycker/tror man.
  🙂

  Gilla

  1. ”Tysta, ensamma morgnar – den första fågelsången – den rena luften – kanske stillheten innan bruset av staden har vaknat” – så otroligt vacker beskrivning! Sätter jag upp den som en lapp på kylskåpet kanske jag kommer ihåg att uppskatta morgnarna lika mycket som kvällarna framöver. Tack! ❤

   Gillad av 1 person

 5. Solnedgång och kvällar är mina favoriter men som boende i norr får jag sommartid då och då uppleva båda med bara några timmars mellanrum 😉. Jag hinner alltså ibland uppleva både solnedgång och soluppgång innan jag går och lägger mig

  Gilla

  1. Oj, så häftigt! 😀 Vart bor du någonstans? Min släkt kommer från Boden ursprungligen och jag har varit sugen på att semestra där i krokarna länge nu utan att riktigt komma till skott..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s