Små steg mot självförsörjande

Just nu är en riktigt härlig tid i en självförsörjares liv. Det skördas på alla håll och kanter och man blir alldeles varm i hjärtat av att tänka på allt gott som tas tillvara. Alla storkok, alla fyllda flaskor och glasburkar och alla frysar som är så överfulla att de knappt går att stänga – det är ren och skär skördelycka det! ❤️

I köksträdgården har det varit blandade framgångar i sommar. Majs, lök och all form av kål gick under långt innan vi ens hann tänka ordet skörd men andra sorter har istället bjudit oss på en sjudundrans skördefest – zucchini, bondbönor och basilika till exempel. Jag har passat på att göra diverse härliga grönsaksgrytor och fryst in som lunchlådor och häromdagen gjorde jag hemgjord pesto. Olivolja, parmesanost, vitlök, pinjenötter och en hel djungel av basilikablad rakt ner i mixern. Det blev ljuvligt vill jag lova! 😍

Även på fiskefronten har det varit både framgång och motgång. Några riktigt goda gösar har vi fått äran att avnjuta på grillen i sommar men kräftor har det däremot varit ont om. Anders och min syster Nicole gav sig ut härom helgen i bäcksvart mörker och provade fiskelyckan. Enligt uppgift ska kräftan vara helt borta ifrån Mälaren sedan flera år tillbaka (tror det berodde på kräftpest från inplanterade andra kräftsorter) så jag blev riktigt förvånad när de kom hem med en stor, fin kräfta fångad alldeles här utanför vår södra udde. Men eftersom det bara var en enda blev den tillbakasläppt igen efter att den fått agera fotomodell – förhoppningsvis hittar den en fin kräftpartner och får små söta kräftbebisar till nästa år då istället! 😉

Något jag verkligen saknat skördemässigt dock har varit alla de frodiga äppelträden på vår förra gård som alltid gav mängder av goda och saftiga äpplen… Så när en bekant till mig lade ut på facebook att hennes äppelträd behövs plockas tvekade jag inte en sekund. Resultatet blev en hel pappkasse fullproppad med äpplen och mixat med apelsin, citron, ingefära och rödbeta blev det en magiskt god äppeljuice som nu står som en lyxig klenod och glänser på frukostbordet. Titta bara på dem! 😍

Vår dröm är ju att bli helt och hållet självförsörjande men än så länge är vi inte riktigt i mål dock (hade inte Ica funnits hade vi garanterat svultit ihjäl i vinter!) 😜 Men varenda en av dessa bilder tycker jag representerar ett litet, litet steg på vägen och det gör mig otroligt glad att känna att vi gör framsteg – hur små de än må vara. Och för varje dag, månad och år som går så djupnar kunskapen och vi blir mer och mer ödmjuka inför den långa väg vi har kvar att gå. En väg vi går med glädje dock. Heja oss! 😃👏🏼

19 reaktioner till “Små steg mot självförsörjande

 1. Det är så intressant at få ta de av era lyckade (och ibland inte lika lyckade) projekt som ni har på gården. Att vara helt självförsörjande är ett fantastiskt mål. Även om man inte kommer dit så har man gjort en stor och fin insats för sig själv, sin miljö och sitt liv. Kram

  Gilla

  1. Jag kan inte hålla med dig mer – det är inte målet som är det viktiga, det är att man försöker. Och varje liten insats, hur liten den än må vara, är i alla fall bra. Bra för djur och natur, oss själva och framtida liv här på vår jord. ❤️

   Gilla

 2. Tänkt vad ni lyckats med på förhållandevis kort tid. Det är stort! Grymt bra jobbat. Blev för övrigt väldigt sugen på pesto nu 😉

  Gilla

  1. Ja det har du helt rätt i… Man blir ju lite hemmablind och känner ofta att man står och stampar på samma punkt, men när man lyfter huvudet emellanåt inser man att det faktiskt hänt hyfsat mycket på inte ens ett år. Och så blir man full av energi av bara tanken. Tack för pepp! ❤️☀️

   Gillad av 1 person

 3. Åh så underbart! Jag blir alltid lika glad när jag läser dina inlägg! Har du något tips på vad man kan göra med gröna tomater? Jag har en känsla av att det r lite kallt med +10-13 på balkongen, ingenting mognar där ute just nu. Annars brukar jag göra egen chilikrydda, chiligelé och chilisås 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s