En riktig svampguldgruva

Igår skulle ha blivit en hallrenoverardag. Men efter en lång, härlig sovmorgon och en supergod brunch la vi oss i en varsin soffa och kände bara att nej. Nej, nej, nej. Idag är inte alls någon hallrenoverardag. Idag är en ju en sån där skön, avkopplande strosa-i-skogen-och-plocka-svamp-dag. Så vi styrde helt enkelt kosan mot västra skogen…

…och vilka vackra svampar vi stötte på sen! Flugsvamparna lyste upp skogens dunkel som röda små stoppljus och andra (högst odefinierbara) svampar översvämmade marken som ett litet hav av koraller på havets botten. Trots vår mycket begränsade svampkunskap vågade vi ändå plocka med oss några häftiga fingersvampar hem, vilka vi fick slänga ut igen så fort vi fått bekräftelse i ett svampforum på facebook – högst oätliga. Men ack så vackra de var! Efter ungefär en timmes strosande i skogen hittade vi i alla fall någonting vi kände igen – svart trumpetsvamp. Marken var helt täckt av dem, ett helt fält av svarta små upp- och nedvända koner bredde ut sig framför våra fötter. 😃

På vägen tillbaka råkade Jinni tappa bort oss i skogen. Vi ropade och ropade och hann bli riktigt oroliga innan hon till slut dök upp som gubben i lådan och undrade varför vi förde sånt liv. Lilla hjärtat! ❤️

Påsen vi hade med oss hade fyllts till bredden och väl hemkomna spridde vi ut alla mörka skönheter på några handdukar och betraktade dagens fångst med tindrande ögon – en sån lycka! Jag har varit på många svamppromenader i mitt liv men detta var första gången jag lyckades hitta såna mängder av svamp och lyckan som bubblade upp i hjärtat gick nästan att ta på. Det kändes som om jag vunnit högsta vinsten på lotto, jag kände mig verkligen sååå rik. Tänka sig att vår skog skulle visa sig vara en sådan svampguldgruva! Och bara tanken på allt gott vi kommer kunna tillaga av dessa små klenoder gör mig ivrig på att sätta igång och googla recept. Har ni några tips?

12 reaktioner till “En riktig svampguldgruva

 1. Grattis till den härliga svampskörden! Svart trumpetsvamp är god – jag brukar göra pastasås med lök, vitlök, grädde salt och peppar och toppa med finklippt persilja.Annars tar jag bara en näve torkad och smular ner som krydda i såsen till söndagssteken.
  Ett tips är att skaffa en svamp/ grönsakstork – trumpetsvamparna torkar på ett par tre timmar. Hur du än väljer att torka dem, så bör man nypa bort den svarta delen längst ner på foten och dela svamparna, som ibland är bostad åt både skräp och småkryp…

  Gilla

  1. Men vilka bra tips, pastasåsen lät underbart god och svamptorken låter betydligt smidigare än handduksvarianten… Vi missade att skära bort foten och dela dem den här gången men nu vet jag hur jag ska göra nästa gång. Tack! 😀

   Gillad av 1 person

 2. Vid mitt förra hem, innanför tomtgränsen, hade jag ett område på några kvadratmeter som var fyllt med svart trumpetsvamp vissa år, kunde plocka litertal. Jag torkade och smulade sönder, använde som krydda t.ex. i köttfärs. Tycker att en sås på enbart svart trumpetsvamp blir ”för stark”, blandar hellre med annan svamp. Svampen torkar snabbare om man delar den, då ser man också alla barr och annat smått som fångats upp av tratten. Det svarta nedtill är inte sååå ”farligt”. rekommenderar torkapparat, den är ju bra för kryddor, äppelringar med mera också. och köp en stor, inte en bordsversion – en sådan är mest enbart leksak. jag har en finsktillverkad, Orakas, verkligt bra. Har tjänat i minst 20 år.

  Gilla

  1. Tusen tack för tipset, en sådan ska jag verkligen se till att investera i. Förhoppningsvis blir det måååånga fler svamppromenader framöver och då vore det ju supersmidigt med en hjälpande liten hand! 🙂

   Gilla

 3. Nu var det länge sen jag plockade svarta trumpeter. Håller med Märtha om att de kan bli lite för starka i smaken som hela svampar. Dessutom missfärgar de lätt grytor och såser som kan bli ”grådaskiga”, istället för de läckra ljusa gräddsåserna man tänkt sig. Rådet du fått från övriga om att smula ner som krydda instämmer jag varmhjärtat i. 🙂

  Gilla

 4. Det enklaste att komma ihåg är att ”aldrig plocka vita svampar med vit undersida”, och att ”aldrig plocka bruna svampar med brun undersida”.

  På så sätt slipper man obehagliga överraskningar i form av njursvikt, leversvikt, tarmsvikt m.m. när man glatt skall tillaga sina vita champinjoner (vit flugsvamp) och trattkantareller (toppig giftspindling).

  Fast det finns ju fördelar med, t.ex att äta Grå bläcksvamp i kombination med alkohol kan ge en antabus-effekt med illamående, om man nu har problem med spriten och inte vill gå till doktorn 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s