Om vårt självförsörjande & Mandelmanns

Jag tittar väldigt sällan på tv men i vintras tipsade en vän mig om en programserie som skulle komma att betyda oerhört mycket för mig – nämligen Mandelmanns Gård. Redan fem minuter in i första avsnittet förstod jag att hon hade rätt när hon sa att ”du kommer verkligen att älska det, det är sååå mycket DU!” Både jag och Anders blev stormförtjusta och satt som klistrade i soffan varje torsdagskväll under två månaders tid. Om ni inte har sett det kan jag tipsa om att alla åtta avsnitt fortfarande finns att se på tv4-play och dessutom kommer det nya avsnitt till våren (längtar redan! 😍) Programmet är verkligen helt underbart och Marie och Gustav som människor är till och mer ännu mer underbara. Deras kärlek till djuren, till gården, till maten och framförallt till varandra gör mig så oerhört varm i hjärtat. Genuina, djupa, ödmjuka och goda människor som lever för och av gården – är det någonting jag inspireras av så är det precis just det.

mandelmanns

Att de dessutom levt det liv vi idag lever, som självförsörjande, i över tjugo års tid gjorde oss så härligt ödmjuka inför all den kunskap och erfarenhet de så vänligt delade med sig av. Inspirationen flödade i vartenda avsnitt och sedan dess har vi provat många av de saker de tipsade om här hemma på vår egen gård, allt från att musta äpplen till att bygga ett mobilt hönshus. Idag är vi självförsörjande på kött, ägg och vissa grönsaker men visionen är ju som bekant att löpa hela linan ut – allt vi konsumerar vill vi ska komma här hemifrån gården. Kött, fisk, ägg, mjölk, grönsaker, svamp, bär, frukt – ja till och med virket vi använder till renoveringarna vill vi ska komma från vår egen skog. Så småningom. Vi har bara påbörjat vår resa och än är det långt kvar, men vi försöker se det som att det är resan som är målet. Vi tar ett litet steg i taget, skyndar långsamt och har tillförlit till att tiden står våra drömmar bi. ❤️

I somras tog jag och min bästa vän Linnea en roadtrip ner till Mandelmanns Gård, Djupadal på vackra Österlen, och det var verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Vi promenerade i deras böljande hagar, åt deras fantastiska gårdslunch och gick nyfiket runt och tittade i deras odlingar, djurhägn och växthus. Vi njöt till fullo av varenda liten detalj – vi var i en självförsörjares himmel! 😍 Och som grädde på moset sprang vi på Marie Mandelmann när hon stod i full färd med att rensa ogräs i en av rabatterna. Där, precis under en päronspaljé och mitt emellan ringblommor och kålplantor, fick jag en pratstund med henne och de kloka orden kommer jag bära med mig för alltid. Jag berättade om att vi siktar på att bli helt självförsörjande, gav en snabb återgivelse av hur långt vi kommit hittills och frågade om det fanns några visdomsord hon kunde dela med sig av till mig? Om hon till exempel mötte sig själv för tjugo år sedan, vad hade hon då gett för tips och råd? Hon sa ”sätt familjen i första rummet” och utvecklade sedan sitt resonemang med väl valda ord och en och en annan anekdot. Hennes svar förvånade mig eftersom jag hade förväntat mig något som var fokuserat på just självförsörjandet, men såhär i efterhand har det sjunkit in och jag förstår verkligen vad hon menade. Vi pratade länge och väl och när jag till slut frågade om det fanns något annat hon ville tipsa mig om så sa hon ”köp en ko” och så skrattade vi tillsammans, länge och hjärtligt. 😃

Ja, Mandelmanns är verkligen en stor inspirationskälla för mig – både i självförsörjandet och i livet som helhet. Hur ser det ut för er, vem/vilka inspirerar er? ❤️

 

6 reaktioner till “Om vårt självförsörjande & Mandelmanns

 1. Vad glad jag blir att ni kom iväg till detta härliga ställe! De nya avsnitten börjar i jul och resten sänds i januari-februari. Perfekt, då har man ju tid att titta! 🙂
  Om du vill se och läsa vad jag tyckte om Mandelmanns kan du läsa att långt inlägg på min blogg, bara sök på Mandelmanns så kommer det upp.
  Min förebild är Monty Don (Gardener’s World) för att han odlar och sköter sin stora trädgård på ett sätt som är nära naturen och långt från gifter. Sedan har jag många nära och kära som förebilder, komner från en släkt av bönder och trädgårdsnördar. 😉
  Kram Kristina

  Gilla

 2. Visst är de härliga Mandelmanns! Såg alla avsnitt med stor glädje 🙂
  För många, många år sedan hade jag en bok om självhushållning av John Seymour som jag verkligen gillade – tyvärr är den försvunnen och jag vet inte om jag lånat ut den eller bara slarvat bort den…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s