Alla själars dag

I bilen på väg till kyrkan idag frågade Anders om det var Allhelgonaafton eller Allhelgonadagen. Jag svarade att det var ”alla själars dag” och påminde honom att vi alltid brukar fira den dagen med ett besök i kyrkan. Förutom förra året då vi var mitt uppe i flyttkaoset och jobbade intensivt på varsitt håll, jag hemma på Ekeby och Anders och Mobbi på Lindö – vårt blivande ”hemma”.

För mig är Alla själars dag är en av de absolut bästa högtidsdagarna på hela året. För många går den säkert obemärkt förbi mellan pumpadekorationer, halloweenfester och helgdagsmat – men för mig är den helig. Den enda dagen på hela året som är öronmärkt för att minnas de nära och kära som lämnat det här jordelivet före oss. Moster, mormor, morfar, farmor, farfar och självklart även Sven. Och nu allra senast, pappa. En dag för att minnas dem allihop, alla de som saknas oss. En dag att känna dem i själ och hjärta, att skratta och gråta. Den är som ämnad för reflektion och eftertanke och den har alltid något så oerhört stillsamt och vackert över sig. Full av tända ljus, kärleksfulla tårar och varma tankar…

Ytterselö Kyrka är, näst efter Överselö Kyrka, vår närmaste hemkyrka och där bjöds det idag på ”musik för sorg och glädje”. Vi fick en riktigt härlig stund där i kyrkbänken och njöt av körens alla vackra toner och psalmer. ”Härlig är jorden” berörde mig allra mest. Pappa bad mig sjunga den på farmors begravning förra året och den skulle jag även ha sjungit på pappas begravning, om jag bara hade orkat. Jag kom på först vid andra versen att jag skulle spela in den, men det är ändå den jag tycker är vackrast – tidevarv komma, tidevarv försvinna… Jag rös i hela kroppen och tårarna fullkomligt forsade nedför kinderna. Så himla fint! ❤️

13 reaktioner till “Alla själars dag

 1. Håller med dig. Exploateringen som gjort Allahelgona till ett jippo känns fel.
  Själv låg jag däckad så här tändes det ljus hemma.
  Det är en vacker högtid för alla vi saknar men som finns i våra ❤

  Gilla

  1. Så tråkigt att du inte mådde bra! Jag har också haft migrän i helgen men är tacksam att jag orkade ta mig iväg igår, annars hade jag också tänt ljus här hemma – det är ju tanken som räknas! ❤️

   Gilla

 2. Här hemma blev det att vi tände ljus i fredags istället för nära och kära. Men ett speciellt ljus för min pappa som gick bort i maj för åtta år sedan. Han skulle ha blivit 67 år i fredags. Saknaden är stor och kommer nog alltid att vara det.
  Massor av kramar. 🙏🕯

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s