Sista skörden och första sådden

Idag har varit en pysseldag i köksträdgården. Jag, Mobbi och hundarna har skördat det sista för i år, rensat bort monstermängder med ogräs och städat upp och fixat till inför den kommande vintern. Vintern som för övrigt tydligen ska bli en riktigt superkall vargavinter om man ska tro meterologerna (vilket verkar stämma med bondepraktikan då jag sett en hel del rönnbär i år vilket ska tyda på just en kall vinter.) När vi krattade iordning odlingslådorna kändes det lite som att vi ”nattade” trädgården inför sin kommande vintersömn – stoppade om täcket runt den och klappade den på kinden. Det blev en riktigt mysig dag i den låga, strålande höstsolen! ☀️🍁

Odlingsåret 2017 blev väl kanske inte riktigt som jag hade föreställt mig. För det första var vi sent ute med själva byggandet av odlingslådorna vilket gjorde att sådden blev ordentligt försenad. När de första små stjälkarna väl tittat upp ur jorden var dessutom ett gäng glada höns där och sprätte runt, vilket gjorde att vi fick så om det mesta och dessutom se till att bygga ett högt, hönssäkrat staket runt hela köksträdgården. Så det hela blev därför ännu mer försenat. Men men, jag får se det som en lärdom och tänka att det ändå var ett bra första år – för varje lång resa börjar ju faktiskt bara med ett enda litet steg. Och med tanke på det är jag tacksam att det framåt höstkanten fanns någonting att skörda över huvud taget. Vi har faktiskt fått en riktigt bra skörd av både zucchini, gurka och selleri. Potatisen visste jag att jag kunde lita på och där blev det en ansenlig skörd av både Timo, Cherie och Asterix och samma gällde bondböna, sockerärt och brytärt. En och en annan tomat lyckades mogna i tid också och idag blev jag positivt överraskad när jag insåg att vi lyckades få en (!) mogen liten chili och dito paprika – bättre än ingenting! 😅

Och så passade vi på att starta odlingsåret 2018 med att så lite vitlök. Det är helt otroligt egentligen hur lätt det är att lyckas med den – man petar ner de små klyftorna i jorden och lämnar dem till sin vintersömn, för att sedan bli rikt belönad framåt sommaren. Ser fram mot att kunna göra en och en annan vitlöksfläta och hänga på tork över spisen!

Hur ser det ut i era trädgårdar? Har ni skördat det sista och petat ner vitlöksklyftorna? Finns det någonting annat man kan så den här tiden på året? Och finns det något jag missat i min ”trädgårdsnattning”? 😊

16 reaktioner till “Sista skörden och första sådden

 1. Roligt att du har Timo potatis! Rena rama ”grundsorten” här i Finland. I mitt förra liv var det nästan min enda potatissort, bildar knölar tidigt och har god hållbarhet (vi kunde äta av den ännu i juli!). Numera odlar vi små kvantiteter av roliga sorter, äter inte potatis på vintern… Här har vi också klart för vintern, vitlöken sattes för två veckor sedan – men några purjolökar och brysselkölen står fortfarande i landet – håller bäst så. Vi har ingen källare. Chilina kan anta röd färg om du ger dig tid att vänta! Vår chiliskörd blev inte sååå stor, men vi har minsann tillräckligt för vår chilisås och våra andra produkter, så ingen nöd… Morötterna och betorna blev bra!

  Gilla

  1. Ja Timo är en bra sort, riktigt god också tycker jag! Vi har inte heller någon jordkällare så just nu ligger allt i improviserade lådor i husets källare – men nästa år kommer det vara mer ordning och reda på torpet… Chilisarna har jag lagt på ”mogning” på fönsterbläcket och håller tummarna för att de tar sig! 😊👌🏼

   Gilla

 2. Hej på er!
  Apropå vitlök!
  Tack för tre vitlökar som växte så fint nere i pallkragen vid pumpen här på Ekeby!
  Jättefina och goda!
  Ska nog ta och pilla ner lite klyftor jag med!
  Nu väntar jag bara på att sluta jobba, sen blir det nog odla av här också! Inte i samma skala som på Lindö, men iallafall!
  Ha det så gott allihop!
  Tänk att nu har det snart gått ett helt år……,
  Titti och Leif

  Gilla

  1. Just det, det hade jag glömt – härligt att det uppskattades! Skönt att det snart är dags för pension, perfekt timing också till ettårsjubileumet – grattis till oss allihop!! 😃👌🏼🌸💕

   Gilla

 3. Ni fick verkligen en flygande start! Många lärdomar att ta med och grönsaker inför vintern också. Bra jobbat! Tack för tipset om vitlöken 😊
  Vi kallar 2017 för det stora missväxtåret och hoppas på bättre lycka nästa år. För oss var det mest den försenade bredbandsingrävningen som ställde till det (vi fick flytta vår trädgård enkom) 😄

  Gilla

  1. Ja, jag har lärt mig massor detta första odlingsår och de lärdomarna väger minst lika mycket som själva skörden. 😊 Hahaha, ja men det där med missväxtår låter ju toppen… För då känns det som att jag (och era bredbandsgrävare också för den delen) går ansvarsfria ur det hela! 😜

   Gillad av 1 person

 4. Odling ger glädje…och ibland besvikelse. Tänker alltid att man lär sig på misslyckanden 🙂
  Det sista jag skördade i helgen var jordärtskockor som blev fantastiskt goda ugnsrostade till älggrytan i gårkväll. Kram o lycka till med nästa års odling – då är du redo i god
  tid!

  Gilla

  1. Javisst är det så, jag har lärt mig massor och bara lärdomarna är ju värd skördens vikt i guld! 😊 Tack för pepp, jag ser verkligen fram mot nästa års odling – då man får göra om och göra rätt! 😅👌🏼

   Gilla

 5. Inspirerande läsning, som vanligt. För egen del har jag bara satt krokus- och scillalökar att förgylla våren med. Om inte rådjuren hinner före. Nästa år blir det pallkragar med lök i massor, är planen.

  Gilla

 6. Här är trädgårdslandet också invintrat nu. Det enda som står kvar är brysselkål och svartkål, men de klarar ju lite vinter. Ser att du redan fått info om vintersådder, så bra. 🙂 Lycka till med odlandet!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s