Ett år på Lindö – en tillbakablick!

Ett år. Ett helt år har idag gått sedan den där efterlängtade dagen då vi äntligen fick nycklarna till vårt paradis på jorden och fick komma hem, hem till Lindö. Det var en lång resa dit. Redan i april förra året såg vi annonsen på hemnet, en söndagkväll när vi låg på varsin sida av sängen och ”globbade” som vi brukar kalla det (alltså, surfa runt på internet utan något egentligt syfte mer än att det bara är mysigt.) Eftersom vi sedan ett drygt år tillbaka hade varit på jakt efter en ny gård, gick mitt eget ”globbande” ofta ut på att scrolla sida upp och sida ner på hemnet och minutiöst studera bilder, tomtkartor och planlösningar. Just den här kvällen gjorde jag en sökning på gårdar i Södermanland och scrollade håglöst igenom resultatlistan. Jag hade gjort det så många gånger förr och visste att ingenting av det var någonting för oss, det var nog mest för att titta på alla fina bilder och drömma mig bort litegrann. Men så plötsligt händer det. Framför mig ser jag en bild på ett brunt trähus vid strandkanten och under bilden finns information om att det 1) ligger på rimligt avstånd från Stockholm och 2) har en rimlig markareal och 3) har ett rimligt utgångspris. Hjärtat stannade till för en sekund. Jag dubbelkollade att jag inte hade sett fel (nästan så att jag gnuggade mig i ögonen, ni vet sådär som seriefigurer gör när de är riktigt förvånade) och halvskriker uppspelt till Anders ”men herregud – jag tror jag har hittat vår drömgård!”

15050436_1310252462327239_523792579_n copy

Från den dagen gick det ungefär nio månader tills alla kontrakt var påskrivna och vi fick tillträde. Nio minst sagt nervkittlande månader. En process som drog ut på tiden av alla möjliga och omöjliga anledningar och såhär i efterhand kan man lätt konstatera att varenda käpp som kunde sättas i vårt hjul, sattes där. Utan att dra hela historien från A till Ö så kan jag i alla fall sammanfatta det med att det hände så otroligt mycket under den här tiden. Både positivt och negativt. Upp och ner. Hit och dit. Och det var bara för oss att försöka hålla oss stadiga där vi satt i den där evighetslånga berg-och-dalbanan. Vi inväntade besked från mäklare, lantmäteri och diverse andra som hade med ärendet att göra. Vi fick glädjas åt att vi vann budgivningen men också frustreras över att tillträdet sköts fram gång på gång på gång. Ja, det var en tuff tid på många sätt men ändå fanns alltid det där pirrande lyckoruset där i bakgrunden som ständigt påminde oss om vad det var vi kämpade för. Och när den dagen kom, när vi gick i mål och vaknade den första morgonen här på Lindö, ja då var allt som bortblåst. Jag minns det som igår, hur hallonlemonaden bubblade på tungan och hur den låga höstsolen bländade oss igenom vardagsrumsfönstret. Hur det pirrade där långt ner i maggropen av en salig mix av lycka, spänning och förväntan. Och hur glada vi var att äntligen, efter en flytt utöver det vanliga, vara hemma på Lindö.

DSC_0014 copy

Med blicken i backspegeln kan jag konstatera att det varit ett helt fantastiskt första år. Ett av de allra bästa åren i hela mitt liv. Sällan har jag känt så mycket och levt så harmoniskt, som här. Aldrig har jag varit så tillfreds med min tillvaro, som nu. Vi har verkligen centrerat våra cirklar. Och landat. Dessutom har vi gjort det på en alldeles magisk plats på jorden som är få förunnat att få ynnesten att bo på – helt otroligt egentligen! Ett av mina absolut starkaste minnen från året som gått är från tidigt förra vintern då isen höll på att lägga sig. Jag skrattade hysteriskt hela båtresan över viken åt att Landkrabban Nathalie nu var bosatt på en väglös ö – vad var det som hände egentligen? Ja, här trillade den poletten ned. Familj och vänner hade gång på gång välmenande frågat oss ”men hur ska det gå när isen varken bär eller brister?” Och den frågan fick vi ju svar på redan efter första vintern. Och det lilla, lilla orosmolnet vi själva hade kring den frågan skingrades snabbt – det gick alldeles utmärkt!

DSC_0075

Stundtals har det känts som att vi bara stått still på samma ställe, utan att komma någonvart i utvecklingen av gården. Men när jag tittar igenom alla blogginlägg inser jag dock att det är så långt från sanningen man kan komma. Vi har varit flitiga. Inomhus har vi bland annat rensat ut den kaosartade källaren, renoverat köket och målat om i hallen. Och utomhus har vi hunnit med att bygga ett stall, renoverat magasinet och nu senast i veckan iordningställt den gamla boden till vinterresidens åt hästarna. Dessutom har vi röjt bort en massa sly och träd framför huset, byggt en hel köksträdgård och stängslat upp inte mindre än fem hagar runtom huset så att djuren alltid har stora fina ytor att strosa runt på. Ja, stilla har vi sannerligen inte stått i alla fall – och dessutom har vi faktiskt tagit det lugnt emellanåt också. Ibland lite för sällan, men det ska vi bli bättre på framöver. ❤️

dsc_0099

Både sorg och glädje har det också varit en hel del av det här året. Vi förlorade Sven, Eivor och min egen pappa men vi välkomnade också många nya familjemedlemmar i form av ett litet föl, massa små underbara lamm och en hel drös med kattungar och hundvalpar. Jag har reflekterat mycket över det på sistone och insett att genom att vi lever som vi gör, kommer vi närmare livet – men också döden. Att bo på en gård innebär att glädjas åt alla nya liv som kommer till jorden, men också att ta sitt ansvar och avsluta de liv som behöver avslutas på ett så värdigt, kärleksfullt och vördnadsfullt sätt som möjligt. Egentligen är det just precis det hela vår vision om självförsörjandet handlar om. Att leva i harmoni med både djur, natur och människor runt omkring oss och göra det bästa av det lilla jordeliv vi fått till låns. Tänk att det skulle ta mig hela 30 år att komma till den insikten – bättre sent än aldrig!

ön8

Sist men absolut inte minst, vill jag rikta ett stort tack till dig som läser detta. Tack för all pepp och hurrarop när vi berättat om medvind och tack för allt stöd ni givit oss i motvind. Tack för att ni engagerar er och tack för alla snälla, kloka och fina kommentarer – det värmer hjärtat mer än ni anar! För hade ni inte funnits här, hade jag inte kunnat berätta om vår resa. Resan som jag älskar och som jag också älskar att berätta om för er. Mitt varmaste tack till er allihop och hurraaaaaaaa för vår Lindöresa som fyller ett år idaaaaaaaaag! ✨🥂

dsc_02751 copy

18 reaktioner till “Ett år på Lindö – en tillbakablick!

 1. Stort grattis och hurra! Hoppas ni firar ordentligt 🙂
  Ni har gjort det otroligt bra, från det stora modet i att våga hoppa och sedan allt arbete ni lagt ner och den långa väg ni kommit – som ändå bara är i början.
  Tack själv för att du delar, det är så roligt att få följa med dig ut på Lindö 🙂

  Gilla

  1. Javisst, vi firar med brasmys och kvällsreflektion i soffan. 😊 Ja, att vi vågade är jag otroligt tacksam för – den livskvalitet vi vann är värd sin vikt i guld. Tack snälla för de varma orden, så himla kul att du vill följa med på resan Marie! 😘☀️

   Gillad av 1 person

  1. Tusen tack, ja livet är aldrig tråkigt här ute på ön – det är ett som är säkert. Förhoppningsvis blir det en väldans massa år vi får här, bara att hålla tummarna för att ödet står oss bi. Kram tillbaka! ❤️

   Gilla

 2. Grattis till det första, av många, år på Lindö. Ni har verkligen varit flitiga och det är så spännande, roligt och – ibland – lite sorgligt att läsa dina inlägg!

  Gilla

 3. Vi är så glada att just ni blev våra grannar! Och jag är övertygad om att pappa Sven ler i sin himmel åt hur fint ni gör och att gården lever och frodas med alla djur. Och vi är som ni vet överlyckliga att ha ett idylliskt Zoo/lillskansen med alla de ulligaste och gulligaste djur man kan drömma om bredvid oss…

  Gilla

  1. …och vi är lika glada att ha just er som grannar! 😍 Ja, jag är helt övertygad om att han följer med oss på resan och gläds åt framstegen på gården (även om han säkert är lite besviken också för alla ”fina” fågelträd vi fällt!) 😜❤️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s