Julpynt, musattack & trösteshopping

Igårkväll kunde jag inte hålla mig längre – dagsför julpynt! Bar upp kartongerna märkta med ”jul” från källaren, satte på julmusik på hög volym och stoppade in en liten klump pepparkaksdeg i ugnen (hett tips till er som vill ha den där fantastiskt stämningsfulla, juliga doften av nybakad pepparkaka – utan att faktiskt gå igenom hela pärsen det innebär att faktiskt baka pepparkakor.) 😜👌🏼

Överdrivet förväntansfull öppnade jag den första kartongen och stelnade till vid åsynen av innehållet. Överst låg min absoluta favoritdekoration, den vägghängda julrenen, totalt söndertuggad av någon eller några bobyggande möss och små, små musbajspluttar var utspridda överallt i hela kartongen. Och när jag öppnade de andra kartongerna var det likadant med dem. Mössen hade attackerat från alla håll och kanter och kvar av min en gång så kompletta uppsättning julpynt fanns bara spillror. Egentligen ska man inte bli ledsen när saker går sönder eftersom det trots allt bara är just saker, men för en riktig juloman som mig är julpyntet så himla viktigt. Och att skända det, ja det blir ju lite som att skända julen självt…

Jag gjorde så gott jag kunde med det som fanns kvar i behåll och fick ändå en riktigt mysig julpyntarfredag. En ljusstake installerades i köksfönstret, en ljusslinga i vardagsrumsfönstret och diverse små tomtar spreds ut lite här och där. Fjolårets adventsljusstake fick ta plats på köksbordet precis som den var, med en liten notering till mig själv om att handla nya blockljus och plocka ny mossa i västra skogen.

Imorse vaknade jag hyfsat revanschsugen och bestämde mig för att åka på en sväng av trösteshopping. Verkligen ingenting jag brukar ägna mig åt i vanliga fall då jag inte alls är något stort fan av dagens konsumtionshets, men ingen regel utan undantag. Jag spatserade runt på både Ica Maxi, Rusta och den nyöppnade butiken bredvid min favoritmack – Dollarstore. Jag riktigt frossade i julpynt och hittade hur mycket fina saker som helst. Men något jag förundrades över var hur man kan sälja tolv stycken kottar i en liten nätpåse, för 59 kronor? Och än mer förundrades jag över hur folk faktiskt köper dem? Herregud, vår tallskog är ju för tusan en guldgruva – jag skulle kunna bli miljonär! 😂

Det som fick följa med hem tillslut blev i alla fall en julgranskorg, en kudde (som jag blev suuuuuperglad när jag hittade då den påminner väldigt starkt om den kudden som gick musdöden tillmötes) och såklart diverse söta små julenissar. Jag hade egentligen tänkt att köpa ett par vita ljusstakar till sovrumsfönstren också men tyckte alla jag hittade var så fula och plastiga, vill ju att de ska vara lite gammaldags sådär med vitt trä och naturnära dekorationer. Kanske har ni tips på vart jag kan hitta några fina sådana? Eller kanske tips på hur man kan göra en själv?

15 reaktioner till “Julpynt, musattack & trösteshopping

 1. Så trist med mössens framfart i julkartongerna! Vi är visserligen varandras motsats när det gäller julpynt, men jag tycker verkligen synd om dig. Tur att du hittade en del nya juliga saker i alla fall! Kudden är jättefin – en sådan skulle jag nog kunna tänka mig. Tomtarna i din soffhörna är mysiga … hm … kanske får ompröva julpyntandet lite 🙂
  Kottar i påse – ja jisses … liksom mossan som inte är mossa utan fönsterlav – folk handlar och handlar som om de vore galna 🙂 Haha … ja inte du alltså!

  Gilla

 2. Sicka små rackare! Det är stå trist när de knaprar i sig sånt de inte borde.Jag har provat att slänga i lite vitlöksklyftor i lådor där jag förvarar sånt jag inte vill ha knaprat på, det har fungerat någorlunda eller så har jag bara haft tur. Råttor gillar visst inte lök. Något jag googlat mig till.
  Jag har tjuvstartat advent jag också. Inte så mycket för att jag älskar julen (gillar den men inte mer än så) utan för att jag kommer att ha fullt upp nästa helg. Alla har sina skäl 😉
  Jösses – min trädgård som är full med tallar – är med andra ord en guldgruva! Behöver ju inte ens lämna tomten för att tjäna ihop till levebrödet 😉 Det säger väl en hel del om hur långt ifrån naturen vi kommit om vi köper tallkottar på det sättet (men å andra sidan har vi väl köpt mossa till ljusstakarna i många år).

  Gilla

  1. Ååh, vilket superbra tips!! Det ska jag absolut prova, det är ju enkelt gjort att bara strössla över lite vitlöksklyftor ju! 😃👌🏼 Hahaha, ja tallkottarna förvånade mig verkligen. Men det är väl som du skriver, att folk kommit så långt från naturen så att det inte är något konstigt att handla naturen på ica…

   Gillad av 1 person

   1. Vi upplevde att det funkade MEN det kan ju ha varit ett år med mindre av råtteländet också. Lite svårt att svara på men klart värt ett försök – kostar ju nästan inget heller.

    Gilla

 3. Jag har en kattunge i huset i år så en julgran känns helt otänkbart med tanke på röjet den lilla spjuvern till katt ägnar sig år. Apropå ljusstakar skulle jag nog försöka hitta på loppis. Och är de inte vita så målar du dem vita (chalk paint skulle jag välja för den matta finishen). Och hittar du inga i trä så är ju gamla mässingsljusstakar fantastiskt fina. Och fotogenlampor. Dom gillar jag verkligen

  Gilla

  1. Superbra tips, tack! Jag har faktiskt hört talas om den färgen förut, ska absolut prova. Och mässingljusstakar håller jag med om är otroligt vackra, får hålla utkik efter sådana parallellt. 😃👌🏼

   Gilla

 4. Tråkigt att dina julsaker har blivit förstörda, men kul att köpa nytt och det finns ju en hel del att välja på. Har bara julsaker i köket, vardagsrummet och hallen så det behövs inte så mycket.
  Ha en bra vecka!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s