Tidningsreportage & filminspelning

Herregud, vilken dag! Det hör ju inte direkt till vanligheterna att få besök av varken tidningsreportrar eller dokumentärfilmare. Att det dessutom sker på samma dag är ju verkligen once in a lifetime…

Såhär såg det ut imorse när vi tog färjan över fjärden för att hämta upp en reporter och en fotograf från lokaltidningen. Besöket initierades redan i somras då en man från samma tidning, Stefan, ringde mig och ville skriva en notis om övertagandet av min lilla kiosk. När han senare kom över på en kopp kaffe och fick höra om livet på Lindö ville han få med ett lite större reportage om det i tidningen framåt vintern – och nu var dagen kommen.

Eva och Lillan, som våra eminenta besökare hette, verkade trivas alldeles utomordentligt under sin visit här på ön. De hälsade både på hästarna, fåren, hönsen och alla andra djur och tog en massa fina bilder på både dem och oss. Sen tog vi en slät kopp kaffe i soffhörnan och pratade om allt och ingenting. Ja, efter att ha inspirerats av Kristinas idé om bakning som avkoppling var tanken att jag skulle ha bjudit dem på en supergod saffranskladdkaka (och dessutom fått lite avkopplande bakning på köpet.) Men ugnen verkade ha gått sönder för efter tio minuter på 125 grader såg kakan ut som en kolbit och hela huset var dimmigt och osade bränt. Avkopplande? Mja, hyfsat stressande med besökare runt knuten – typiskt! 😅

Sedan var det dags för tjejerna att åka hem och en ny gäst att komma ut, nämligen Rich, en dokumentärfilmare och tillika god vän som hjälper mig att göra en kort film om livet på Lindö. Sist vi sågs filmade vi det mesta men idag var det dags att knyta ihop säcken och få till det sista. Jag och Anders satt i soffan och fikade framför öppna spisen och försökte låtsas som att varken kameran eller kameramannen var där. Det blev en hel del goda skratt kan jag säga. Efter uppmaningen att ”bete er naturligt” kände vi att vi aldrig i hela vårt liv känt oss så onaturliga, vilket fick det hela att bli så vansinnigt komiskt – jag skrattade så jag tjöt! 😂

Det var i alla fall himla roligt och till slut fick vi till det riktigt bra, tror jag. Nu är det upp till denna stjärna att klippa ihop allt material och lägga på ljud och text. Jag är så otroligt nyfiken på resultatet och ser så oerhört mycket fram emot att få visa det för er. 😍

Har ni någonsin varit med i något reportage, film eller liknande och hur tyckte du att det i så fall var?

20 reaktioner till “Tidningsreportage & filminspelning

 1. Jag har varit med på bild i ett par lokaltidningar när jag varit på kurs/utbildning. Det går väl an att bli intervjuad – men att se sig själv i tidningen DET hade jag gärna avstått ifrån 😝 Fast liiite kul är det 😉

  Gilla

 2. Jag har haft en mindre roll i en musikvideo samt statistat som ambulanssjukvårdare som gjorde kompressioner på en skjuten karaktär i filmen. Roligt men som tur är har jag inte haft repliker….tror allt hade blivit pajas då. Eller jag, jag blir lätt en pajas när jag ska filmas

  Gilla

 3. Spännande! Det är som vanligt – allt eller inget 😉
  Själv flyr jag om journalisterna hör av sig, då handlar det om jobbet och oftast inget trevligt 😉 Låter lite roligare när de kommer i sådana ärenden som hos dig idag.

  Gilla

 4. Stackare, den kakan ser lite välgräddad ut… 😉 Kul att det gick bra med besöken annars! Fast det där med att uppträda naturligt när någon filmar, det är inte det lättaste.
  Jag bytte jobb för några år sedan. Förr hade jag block och kamera i handen, numera så är det jag som får uttala mig och vara med på bild. Lite ombytta roller, men helt ok.

  Gilla

   1. Bra fråga. Jag är nog mer avslappnad och konstaterar att blir det fel så är det journalistens ansvar, inte mitt. 😉 Jag gör mitt jobb, de gör sitt.
    Men det jag brukar råda andra till som har kontakt med media är att: 1. Man alltid kan be att få ringa tillbaka om någon ringer en ”out of the blue”. Så hinner man samla tankarna innan man svarar. 2. Alltid be att få läsa igenom texten (om man inte har tidigare erfarenhet av just den reportern). Hela intervjun om reportern är juste och annars citaten.
    Och, det här är viktigt, bara ändra det som är fel/missförstånd i artikeln. Inte upplägg, styckesindelning eller något annat. Och återkomma direkt efter genomläsning, helst 5-10 minuter efteråt. Då får du en nöjd reporter. 🙂

    Gilla

 5. Hejsan hej!
  Sååå, det där är den omtalade kakan. Ja den ser ut att vara aningen hårt gräddad. 🙂 Det var verkligen trevligt att få besöka er och alla de fantastiska djuren. Det var sannerligen en varm och härlig förmiddag.

  Jag vet inte om det funkar med den här länken men det visar sig.

  Det blev säkert en bra film för Rich är duktig på det där med film. Så lite drönarklipp häromdagen.

  Jag hade ett styvt jobb att sortera ut bilder till tidningen.
  Så nu fick du adressen till min blogg.
  Ha en fin och trevlig kväll.
  Lillan 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Åh så roligt att läsa ditt inlägg och vilka fantastiska bilder – vilken konstnär du är Lillan! 😍👏🏼 Jag kan bara se en enda bild på länken och är ju självklart nyfiken på att se alla – kan du prova en ny länk? Tack detsamma, ha en fin kväll! 😊

   Gillad av 1 person

   1. Hej! Och tack för ditt fina beröm. Nej det går ännu så länge inte att se mer än de tre bilder som finns på blogginlägget och ev den bilden du såg på länken. det beror på att reportaget inte gått till tryck ännu. Man vill ju inte avslöja innan tidningen kommer. Det blir som en liten teeaser. 🙂
    Ha en fin kväll
    Lillan 🙂

    Gilla

 6. Hoppas ni får ordning på ugnen eller måste ni köpa en ny? Aldrig varit med på film , men i tv några gånger. Glömde bort kameran och det blev riktigt bra. Ska nämna att det inte var i någon dokusåpa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s