Självförsörjningstips

För ett tag sedan fick vi besök av en härlig duo från Strängnäs Tidning och idag mailade reportern och berättade att artikeln om oss publiceras nu på fredag (ser så mycket fram emot att få läsa den – och visa er såklart!) Hon berättade också att det i anslutning till artikeln skulle bli en liten tipsruta, riktat till den som var nyfiken på att bli självförsörjande, och undrade om jag kunde sammanställa en lista med tre tips. ”Absolut” svarade jag positivt men det enda tipset som dök upp i huvudet var det tipset jag själv fick av Marie Mandelmann i somras, vilket var ”köp en ko.” Ett enda tips. En en-punkts-lista helt enkelt – kort och koncist. Nej, jag insåg ju rätt snabbt att jag inte kan tipsa Strängnäsborna om att köpa en varsin ko och ställa i villaträdgårdarna och lägenhetshallarna – det skulle väl se ut det! 😂

Jag funderade en vända till. Och pratstunden jag hade med Marie där under päronspaljén kom tillbaka, och då speciellt när jag frågade ”om du mötte dig själv för tjugo år sedan, vad hade du då gett för tips och råd?” Och så vände jag frågan mot mig själv. Om jag hade kunnat tipsa mig själv om något för sisådär tre år sedan, innan vi tog vårt första steg mot ett självförsörjande, vad skulle det vara då? Helt plötsligt forsade svaren ut på pappret och jag fick hålla hårt i pennan och stryka en hel del för att det inte skulle bli en hel roman. Kotipset fick således stå åt sidan för att ge plats åt följande;

1) Låt dig inspireras! Det finns många anledningar att vilja bli självförsörjande (hälsa, miljö, ekonomi etc) och ditt eget ”varför” hittar du snart med hjälp av lite inspiration – läs en bok eller följ en blogg!

3) Utgå från dina behov och se möjligheter! Gör en inventering av skafferiet och fundera på vad som förbrukas allra mest – ärtor kanske? Köp en fröpåse och investera några timmar i odlingspyssel så har du en årsförbrukning säkrad. Har du ingen trädgård kan du tex odla på balkongen, på fönsterbrädor eller varför inte på lägenhetens innergård med föreningens tillåtelse.

2) Ta ett första steg! Börja med att prova på en enda sak – till exempel att köpa några höns för äggens skull. I vårt fall ledde det ena till det andra och med facit i handen kan vi idag konstatera att det var just hönsen som lade grunden till vår vision om ett totalt självförsörjande.

Vad tycker ni, är det tips ni skulle kunna ta till er om ni läste en artikel om självförsörjande? Skulle ni prova något av dem? Eller har ni kanske redan tagit ert första steg mot ett självförsörjande? Berätta! 😃

8 reaktioner till “Självförsörjningstips

 1. Har odlat regelbundet sen 1979, grönsaker. Fick till en ordentlig källare efter något år. Nu har jag ingen källare, lagringsplats för grönsaker, potatis, m.m. Så mitt första råd är faktiskt: skaffa lagringsplats enligt dina behov. Jag har aldrig strävat till total självförsörjning, man kan vara självförsörjande på det som passar ens livssituation och levnadsförhållanden bäst. Att bo på en stor ö med fisk i vattnet och jägarexamen på fickan låter mer än bra… Dia tips är helt vettiga. Inte skall man odla t.ex. fänkål om man inte vet hur man skall använda den. Om man älskar morötter som jag, så… Även jag har haft höns, det blev lätt äggöverskott…

  Gilla

  1. Bra tips – en jordkällare är ju verkligen oumbärlig för en storodlare! Vi har faktiskt tänkt att bygga en själva i år, hittills har vi dock klarat oss med ett mörkt och kallt förråd inomhus. Ja, hönsen ger ibland ett överskott men det brukar vara väldigt populärt som gåva till vänner och bekanta – och uppskattas ofta till och med mer än en bukett tulpaner! 😊👌🏼

   Gilla

 2. Jättebra tips! Att våga, överhuvudtaget, tror jag är det råd jag vill ge. Och att inte rådet på så stort allvar! Ta det i små steg. Våga både lyckas och misslyckas. ❤

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s