Fröbyte & odlingsplanering

För några dagar sedan i damp det ner ett mystiskt, vadderat paket i brevlådan. Mitt namn var handskrivet på framsidan och en hel hoper av frimärken väckte en stor nyfikenhet om innehållet…

Det var en fröbytarkedja som jag helt glömt bort att jag anmält mig till – en så himla rolig överraskning! Med stor iver botaniserade jag bland de väl uppmärkta små fröpåsarna. Odlingsinspirationen flödade (såklart!) så jag tog fram hela fröförrådet och gjorde en grundlig inventering, för att sedan sortera och märka upp dem efter odlingsmånad. Fyra fröpåsar adderades från fröbytarkedjan (bland annat den gula varianten av tomaten Brandy Wine) och fyra av mina fröpåsar lades tillbaka i kedjan och skickades vidare.

Givetvis passade jag på också att gå igenom odlingsplanen och lägga en fröbeställning på det som saknades till årets tilltänkta odlingar. Bondbönor, majs och frilandsgurka för att nämna några få men också ett ”wildcard” i form av jordnöt – det blir spännande att se hur det går. Tanken var också att jag skulle hinna med första sådden men annat kom i vägen så det har jag fortfarande att se fram emot. 😍✨

Hur ser det ut för er, har ni kommit igång med årets odlingsplanering än? Och vad ser ni mest fram emot med odlingsåret som kommer?

8 reaktioner till “Fröbyte & odlingsplanering

 1. Joho, chilifröna från semillas (bra frön!) har kommit, men den stortåopererade maken bör vila ännu en tid, och lata kärringen har inte ordnat med dahliarötterna ännu… Vi har odlat så länge så vi har sällan så förskräckligt många nya försök på gång. Förstås lite intressanta chili- och tomatsorter, men samma skötsel skall de ändå ha…

  Gilla

 2. Jodå, har precis avslutat sorteringen av fröerna som ska sås i år. 🙂 Lagom många grönsaker och massor av blommor.
  Det jag ser mest fram emot är större sötpotatisodling (testade en planta förra året), pyttesmå gurkor som ser ut som vattenmelon och en mängd nya zinnior (min favoritsommarblomma).
  Den här tiden är bäst, innan man vet vad som inte lyckades pga sådder som inte tog sig eller väder som ställde till det… 🙂

  Gilla

  1. Det låter ju superspännande med både sötpotatis och pyttegurkor, ser fram mot att få ta del av resultatet. Ja, det känns onekligen som en härlig tid när man längtar, funderar och planerar. 😍✨

   Gilla

 3. Sådd är inte min starka sida. Inte växtodling överhuvudtaget, med undantag för ogräs och ängsblommor till alla insekter :D. Men jag börjar fundera på att knöla ner persilja någonstans i år till mig själv, faktiskt…. 🙂

  Gilla

  1. Hahaha, precis så har även jag känt i alla år också och alltid sagt att jag har ”svarta fingrar” men sedan förra året börjar jag ändra uppfattning… Och roligt är det att prova och experimentera! 😜

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s