Den här veckan har vi haft stort fokus på odlingen. Igår planterade jag om purjolöken jag bredsått i ett varsitt hörn av ett mjölkpaket – på så sätt ska de tydligen både bli raka, stadiga och frodiga. Och så har jag förodlat det mesta som så småningom ska ut i köksträdgården och det ockuperar halva huset just nu känns det som, både söderrummet och vardagsrummet är som en liten djungel. 😜
Och så har vi skördat årets första gurka. Så himla lyxigt när vi skivade den supergoda, hemodlade gurkan över ostmackorna imorse. Det är första gången jag fönsterodlar gurka och är förvånad över hur enkelt det var att lyckas, såhär gjorde jag:
1) sådde fyra fröer slanggurka av den självbefruktande sorten Sherpa, 2cm ner i små krukor med planteringsjord
2) när de kommit upp en bit planterade om dem i Ikeas sopkorgar fyllda med planteringsjord, ställde i ett södervänt fönster i vardagsrummet och hängde snören från gardinstången som de kan klättra på
3) vattnar varannan dag med utspätt bokashivatten (men använder man inte bokashi går det lika bra med köpt gurkgödsel)
Verkligen superenkelt! Och hela kalaset kostade dessutom under hundra kronor (inklusive frö, jord och krukor.) Min slutsats är att alla som har ett fönster kan, med väldigt enkla medel och lite energi, njuta av hemodlad gurka heeeeeeela säsongen lång. 🌱☀️
Och på fårfronten är vi nästan klara med årets lamning, en enda eftersläntrare har vi kvar bara så när hon har lammat skickar vi ut dem på bete. Häromdagen när jag gav dem frukost så passade jag på att filma lite när lilla Vitnos försiktigt smakade på sina första små tuggor kraftfoder… Och Ragnar som kommer in framåt slutet av filmen och roffar åt sig hela handen, hahaha! Stunder som är värda att föreviga. Livets små guldkorn. ❤️
Finns inget bättre och lättare än hemodlad gurka. Min sambo odlade gurkor förra året för första gången och gör det i år igen. Det blir så gott. Vi tycker om pressgurka och gör det på våra egna gurkor. Mumsigt!
GillaGilla
Javisst, det är verkligen mycket enklare än man tror – det blir garanterat en tradition från och med i år. 😃 Men nu blir jag nyfiken, vad är pressgurka?
GillaGilla
Pressgurka tror jag är samma som inlagd gurka. Jag blandar ättika, socker, salt och vatten. Hyvlar gurkan och hackar persilja och blandar med ättiksblandningen. Jättegott på en smörgås eller till middagen.
GillaGilla
Jaha, men då förstår jag. Det ska jag prova – tack för tips! 👌🏼
GillaGilla
👍 hoppas du tycker om det!
GillaGillad av 1 person
Så härligt med egenodlade gurkor. Gurka och tomat är ett måste på vårat matbord.
GillaGilla
Ja det är verkligen härligt att kunna skörda i vardagsrumsfönstret!
GillaGillad av 1 person