Syrénsaft – enkelt, nyttigt och supergott

Syrénerna blommar i all sin prakt och är en riktig fröjd för ögat. Och magen faktiskt. För är man sådana som vi, som älskar att ta tillvara på vad naturen har att ge, kan de vackraste syrénerna bli till den godaste, nyttigaste och enklaste saften. Såhär gör jag:

Jag plockar ungefär 15 klasar syréner. Man kan använda vilka färger som helst men jag plockar mest av den klassiska ljuslila bondsyrenen, både för att den är mer lättrensad än de andra men också för att den ger en sådan fin färg. Sedan lägger jag till några vita för smakens skull, då jag upplever att den både doftar och smakar mer än de andra, och några mörklila för färgens skull.

Sedan rensar jag bort allt grönt, både blad och stjälkar, så att bara själva blommorna hamnar i kastrullen. Det här är riktigt pilligt men noggrannheten har du igen för ju mindre grönt du lämnar – desto mindre besk blir saften. Den ljuslila syrénen är som sagt mest lättrensad och det enklaste är att dra av blommorna med lätta fingrar – man får snabbt in tekniken!

Själva receptet jag använder är 3 liter syrénblommor, 3 liter hett vatten, 1 deciliter honung och 1 citron. Jag kokar upp 2,5 liter vatten, blandar ut honungen och tillsätter sedan 0,5 liter kallvatten. Sedan häller jag honungsvattnet över syrénblommorna och lägger på skivor från en skalad citron (vill man ha mer beska kan man givetvis lämna citronskalet på.)

Resultatet blir inte så vackert, men efter två dagar under lock så blir det ack så gott. Sila bara av saften i ett finmaskigt durkslag och tappa på flaska som du rengjort väl (gärna genom att skaka runt med lite ren sprit.) Förvaras i upp till en vecka i kyl och nästintill oändligt i frys och vid servering blandas den ut med vatten precis som vilken saft som helst. Ett tips är att frysa in den i små tärningar så kan man lätt ta fram några stycken och lägga i en karaff med vatten.

Brukar du göra saft? Och i så fall på vad? Har du något gott recept att dela med dig av så tar jag tacksamt emot! Om inte annat så får du gärna prova detta – låt det väl smaka! 😋

11 reaktioner till “Syrénsaft – enkelt, nyttigt och supergott

 1. Det receptet har jag letat efter, vet att min sedan länge bortgångna mamma gjorde syrensaft på landet på 60-talet, men jag hittade aldrig receptet i hennes kvarlåtenskap, noterar och sparar till nästa vår!

  Gilla

 2. Vi gjorde på samma sätt som man gör fläderblomssaft. 50 fläderblomsklasar byttes bara ut mot 50 syrenblomsklasar. Ingen rensning gjordes utan vi sköljde bara av dem. Samma mängd annars med socker, citron och vatten som till flädern. Busenkelt och gott 🙂

  Gilla

  1. Det låter ju också supersmidigt! 😃👌🏼 När jag gjorde flädersaft efter recept sist blev det så sött så att tårna krullade sig med allt socker, men smaken är ju som baken. 😜

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s