Köksträdgården just nu

Förra året lade vi mycket energi på att bygga upp köksträdgården men blev inte färdiga förrän framåt juli, vilket gjorde att hela odlingssäsongen blev rejält försenad och att odlingsåret 2017 inte riktigt blev som jag hade hoppats. I år var jag sugen på revansch och hade som mål att allt skulle vara i jorden till nationaldagen. Om det inte vore för att jag glömt att avhärda de sista plantorna så hade det gått vägen, men idag så. Idag var den stora dagen kommen. Ynka fyra dagar försenad men med hela sommaren framför oss känns det, oavsett vilket, som en riktig seger. ✨

Jag och Anders har pysslat i köksträdgården tillsammans hela dagen. Han har trimmat gräs, lagt min odlingsbåt på plats och byggt tunnlar med fiberduk till de två lådorna med kål. Och så har han fixat det sista med bevattningssystemet som består av en dränkbar pump i sjön, fyra stycken vattenspridare och en timer som gör att hela köksträdgården vattnas automatiskt både morgon och kväll – sååå smidigt!

Själv har jag planterat, planterat och åter igen planterat. Grönkål, vitkål, blomkål och broccoli är nu är på plats i sina nya små tunnlar och rotsakerna… Ja, tänk att är det någonting jag lärt mig av dagen så är det att aldrig mer förkultivera rotsaker. Tvåhundra yttepyttesmå morötter, rödbetor och palsternackor skulle försiktigt mejslas ut ur sina pluggbrätten för att sedan planteras i raka små rader med fem till tio centimeters mellanrum. Fyrtio meter tortyr för ryggen med andra ord. Nej, nästa år blir det till att direktså som det faktiskt stod på paketet (men lite obstinat måste man ju alltid vara! 😂)

Sallad, ruccola och spenat har börjat kika upp här i lådan till höger också. Och Purjolök och piplök förresten, de var också ganska pillrigt att plantera eftersom de är så himla små men de var inte alls i samma mängd som rotsakerna så det gick betydligt bättre. Titta så söta de är – purjolökar i pytteminiatyr!

Tomaterna har fått en massa gräsklipp och potatisen växer så det knakar, ärtorna och bönorna likaså. Jag håller verkligen med Anders i att det är så underbart tillfredsställande att se allt grönska och frodas i lådorna, när torkan gjort så att allt annat är som en stor öken. Köksträdgården blir liksom som en grön oas mitt i allting.

När allt var klart gick vi ner och tog ett kvällsdopp och nu sitter vi här vid bryggan och bara myser. Jag är verkligen så otroligt nöjd med vårt dagsverke och kommer på mig själv med att sitta och le när jag tittar på bilderna i telefonen. Varenda låda är fullplanterad, bevattningen är fixad och vi är i fas – helt och hållet enligt plan. Så. Himla. Skönt. 😃

8 reaktioner till “Köksträdgården just nu

 1. Nu gäller det bara att hålla fåren borta då… Och de glada grisarna.
  Härligt dagsverke ni gjort och skönt att slippa tänka på vattningen 🙂

  Gilla

  1. Hahaha, de skulle bara vååååååga sätta sina små klövar där! 😅 Ja, bevattningen var ett gissel förra året så det är verkligen helt underbart att ha det på plats. 👌🏼✨

   Gilla

 2. En köksträdgård, precis som i de gamla klosterträdgårdarna, som försvann för närmare 500 år sedan, är en dröm som jag när, men på en balkong på 4 kvadratmeter ryms ingen köksträdgård

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s