Totalinvasion & skördeglädje

Trots värmeböljan har jag fått en massa nyttigt gjort i köksträdgården idag. Morgonen började med att jag bockade av den sista lådan från ogräsrensar-listan och sedan blev det lite tomatompyssling. När jag sedan lyfte på kålnätet för att gödsla fick jag en smärre chock…

…varenda kålplanta var totalinvaderad av kålfjärilslarver! Jag kan uppriktigt säga att larver är min värsta fobi här i livet, jag myser hellre med både spindlar, råttor och ormar samtidigt än att komma i närheten av de här krälande, slemmiga små sakerna. Så ni kan ju föreställa er reaktionen – jag fick helt enkelt trippelt hjärtstopp och svimmade tio gånger om (kändes det som i alla fall!) 😅

Efter att ha frågat om råd i ett trädgårdsforum valde jag, av naturliga skäl, alternativ B) dundermedlet Turex istället för alternativ A) att klämma ihjäl dem för hand, eller ”manuell sanering” som de kallade det. Ush, jag ryser ända ner i lilltårna. Hua! 😜 Jag sköt inköpet på morgondagen och fortsatte istället att pyssla på i köksträdgården, med att skörda potatisen Timo till exempel.

Även majskolvarna verkade skördeklara så jag tog in ett par stycken. De bruna små tofsarna i ändarna tyckte jag skvallrade men eftersom jag aldrig odlat majs tidigare chansade jag bara. Vad säger ni, ser den skördeklar ut? Sedan plockade jag av bondbönorna och hamstrade in i kylen så imorgon blir det garanterat bondbönshummus till brödet – supergott!

I övrigt går det trögt med chili, paprika och kronärtsskocka. Vet inte riktigt vad jag gör fel där men gödslar på med både nässelvatten, guldvatten och lakvatten från bokashin så får vi se om det tar sig framåt sensommaren. Allt annat känns dock som att det går över förväntan tack vare solens ständiga närvaro, medelhavsvärmen och Anders fantastiskt smidiga, automatiska bevattningssystem.

Hur går det för er i trädgården i år? Vad blir flipp och vad blir flopp? Och hur har ni det med vatten i torkan? 🌱💦

19 reaktioner till “Totalinvasion & skördeglädje

 1. Min lilla balkongodling växer så det knakar. Tomater ser jag ut att få rejält med, tre gurkor har min planta levererat hitintills och mina paprikaplantor växer så jag börjar undra om de var raketfrön… Chilin kom i jorden allllldeles för sent, bara en planta överlevde och den var pyttig och tanig både länge och väl. Nu har den snart vuxit om paprikorna… Vatten är inget problem (än) här vid vänern men givetvis slösar jag/vi inte för det 🙂

  Gilla

 2. Flopp – morötterna som odlas i sand. En veckas frånvaro med temperaturer på närmare plus 30 fungerar inte med sandlådeodling. Bönor ser ut att komma så det knakar. Potatis och betor (röda, vita, gula, choggia) likaså. Och tomater. Och chili (suck, massor – men BJR sköter dem…). Skall plocka svarta vinbär i morgon, tredje satsen. Avslutade rödvinbärsplocket idag, sista gelén på gång. Ogräsen frodas i rabatterna… Det var liksom en kort resumé…

  Gilla

  1. Ajdå, trist med morötterna! Ja även mina bönor går bra i år däremot har jag lärt mig läxan att staga upp högväxande sorter mer ordentligt – nu är de en djungel. 😅 Vinbär blir jag ju avis på, vi har inte en enda buske här men får jag som jag vill planterar vi både det, hallon och blåbär nästa år. Vad är BJR förresten?

   Gilla

 3. Löken blev fin, den gula i alla fall. Den röda ville bara börja blomma, så där blev det skralt resultat. Potatisen blir grönare och grönare men blommar aldrig. Jag undrar om det någonsin blir mer än blast. Det börjar likna OLWs gamla reklam, ni vet ”de här bladen friterar man…”
  Jag är så hjärtinnerligt less på att vattna. Nu får det börja regna.
  Tack för alla dina inlägg, jag ser fram emot varje nytt som kommer. De är som en stunds avkoppling. Alltid läsvärda.

  Gilla

  1. Jaså, har potatisen inte blommat än? När satte du ner dem och vilken zon? Här börjar bladen redan vissna och vi badar i potatis. 😅 Tack snälla för pepp också – precis sån uppmuntran som gör det extra roligt att skriva! 💖🌸

   Gilla

   1. Samma zon som du, och de åkte i jorden i början av maj – det står 8-16 veckor till skörd på påsen, beroende på ”förhållanden”. En blomma fick vi i början av juli, ca 8 veckor efter sättning då, som vissnade. En vecka senare prövade vi att ta upp plantan – och det var inte stora potatisar det inte.. Nä jag tror helt enkelt de får stå lite till. Men jag ska hålla koll på om bladen börjar vissna, det är ju också ett tecken. Tack för råd och tips, även till Märta nedan!

    Gilla

 4. Inte alls kul men larvinvasion på kålen, men mamma kålfjäril tyckte säkert hon hittat en perfekt plats för sin avkomma 🙂
  Här odlas numer inget annat än blommor … och det mesta har dukat under i värmen och torkan … men det blir väl en ny vår och en ny sommar vad tiden lider …

  Gilla

 5. Mina tomater och gurkor växer så det knakar. Har så mycket gurka så jag vet inte vad jag ska göra med dem. Har du några tips? Visade bilden på kållarverna för min sambo som ett avskräckande exempel, han är inte jätteduktig på att täcka när han har vattnat. Det vart inte den reaktion som jag hoppades på utan han vart eld å lågor och sa att de där larverna är jättebra att fiska harr på. Han är nu bannlyst från min kål 🐛😊

  Gilla

  1. Hahahaha, glad att kunna bidra med ett avskräckande exempel! 🤪 Du kan hälsa din sambo att det var exakt det som hände hos oss – vi glömde kålnätet av! 😅 Oj gurkor har jag själv aldrig haft överflöd av men jag tänker tzatziki, gurksoppa, ner i sallader… Och färsk på varje frukostmacka såklart! 😋

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s