Zucchini i överflöd – recepttips!

Zucchini är verkligen en helt fantastiskt tillfredsställande grönsak att odla – vartenda frö tar sig, de kräver inte mer ompysslande än en skotkärra hästbajs och de fullkomligt sprutar ur sig stora, matiga zucchinis. En självförsörjares drömväxt, men för mig har det funnits en hake… Jag tycker nämligen inte om zucchini. 😅

Ändå blev det två stora zucchiniplantor i år igen. Mest för att det är så himla skönt med ett ”säkert kort” (som man vet tar sig oavsett vad) och tänkte att det alltid går att bjuda bort dem till vänner och bekanta som som kommer hit och besöker. Men vet ni vad? Det blir inget mer bortskänkande av zucchinis. Hädanefter ska jag ha varenda liten zucchini för eget bruk, för idag har jag äntligen lyckats knåpa ihop inte bara en utan faktiskt två supergoda maträtter med just zucchini som huvudingrediens. Lite på måfå med ”man tager vad man haver-princip” men ojojoj så imponerad jag blev över resultatet. Såååååå supersmaskigt!

Ja, ni som följt mig på insta stories under dagen har ju koll på vilka jag pratar om – zucchinilasagnen och zucchinipajen. Här kommer recept för den som är sugen att testa och om ni har något eget zucchinirecept – dela, dela, dela!! 😋

Zucchinilasagne

Hyvla 500g zucchini (skalet och kärnhuset används inte, så det gick rakt ner i bokashihinken.) Koka ihop en köttfärssås efter eget tycke. I mitt fall stekte jag två lökar, två vitlöksklyftor och 500g lammfärs. Tillsatte sedan 500g krossade tomater, två buljongtärningar och lite tomatpuré för att sedan krydda med salt, peppar, spiskummin, paprikapulver, rosmarin och timjan. Lät puttra en kvart för att reducera något. Sedan gjorde jag en bersamelsås genom att smälta ca 50 gram smör, röra i några matskedar vetemjöl och sakta hälla på några deciliter grädde och mjölk (under uppvärmning och omrörning) tills jag fick en bra konsistens. Varvade sedan zucchiniskivorna, lammfärssåsen och bersamelsåsen i en ugnsform – toppade med riven ost och gräddade på 200 grader i cirka 45 minuter.

Zucchinipaj

Blandade ihop fyra deciliter mjöl med en tesked bakpulver och en tesked salt. Tillsatte en dryg deciliter mjölk, knådade ihop och bredde ut i en pajform. La på 500 gram hyvlade zucchinis (även här utan skal och kärnhus) och hällde på en äggstanning bestående av åtta ägg, salt, vitpeppar och två deciliter av vardera grädde och mjölk. Toppade med riven ost och gräddade på 225 grader i cirka 30 minuter.

Låt det väl smaka! 😊

21 reaktioner till “Zucchini i överflöd – recepttips!

 1. Zucchinibiffar (riv o blanda m mixade bönor o lite mjöl till konsistensen är som en tjock gröt o stek). Zucchiniplättar. Mandolina zucchinin o ha ist.f. pasta. Det väsentliga är väl att krama ur så mkt vätska som möjligt när man rivit zucchinin.

  Gilla

 2. Brukar göra en enkel liten gryta med brynt köttfärs, lägga i skivad zuzini, buljong, tunna potatisskivor. Om man vill ta även i vitlök o krossade tomater. Krydda efter behag.
  Enkelt o gott och så smarrigt.
  Din lasagne verkar så god.

  Gilla

 3. Det är ju så gott med squash! Men när vi får för mycket brukar jag baka en mumsig mjuk kaka (som dessutom håller länge i frysen). 🙂 Recept finns på min blogg under recept i menyn.

  Gilla

 4. Vi har precis ätit zuccini i ugn. Man skär bitar av zuccini och steker köttfärs lite lätt. Lägger allt i en smord ugnsfast form med svam som man tycker om. Vi föredrar kantareller och champinjoner. Blandar det hela med krossad tomat. Kryddar med salt,peppar,chili och socker. Lägger ostplattor eller riven ost över. Det blir super gott.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s