Snuskig gödsling men supergott resultat

Kommer ni ihåg när jag berättade om vår bokashikompost och att Anders vägrade att ”beblanda sig med det där bukowskisnusket?” Ja, det är visserligen inte den allra angenämaste doften som sprider sig i köket när man öppnar den för att lägga ner sina matrester, men jag har försökt att rättfärdiga det med att säga ”men vänta du bara tills du får smaka våra allra första egenodlade tomater som fått växa i den här näringsrika bokashijorden.”

Lite samma diskussion har vi haft när det kommer till det berömda ”guldvattnet.” Guldvatten är nämligen fenomenalt bra gödning eftersom det innehåller massor av kväve, vilket varenda liten växt behöver för att växa och må bra – de fullkomligt jublar över att få sig en liten skvätt då och då. Men vad är haken då? Jo, det är enligt honom det faktum att guldvatten inte är någonting annat än urin. Ja, kiss helt enkelt. Vårt eget kiss, utspätt med vatten. 😅 Han tycker det är hyfsat osmakligt medan jag tycker det är toppen ju naturligare vi kan vara, inte minst när det kommer till gödsling av köksträdgården och även här har jag använt samma argument – ”vänta bara tills du får smaka tomaterna!”

…och vet ni vad? Idag var dagen kommen. Dagen då jag skördade våra allra första tomater och la upp i en skål på bordet. Där stod den så grannt hela dagen och väntade på att han ska komma hem och ge sitt utlåtande. Och så hade jag förberett ett kaxigt litet ”vad var det jag sa” tills stunden han skulle smaka på dem… Hans kommentar när han såg den lilla skålen? ”Jag ser att du säkrat årets tomatkonsumtion!” Till saken hör att han inte är storförtjust i just tomater så i hans ögon så ÄR nog det här en årskonsumtion. Vi skrattade lika gott båda två! 😂

Han smakade på dem också och sa att han tyckte de var goda, så det får jag ändå tolka som ett bra betyg. Om dagens lilla kupp gör honom mer välvilligt inställd till mina gödningsmetoder återstår att se men en sak är säker – tomatsorten ”Vilma” har blivit en riktig favorit hos mig. Söta, goda och fylliga små delikatesser som fullkomligt sprutar ut från de välväxta, kompakta och härdiga plantorna – kan varmt rekommenderas! 😋

Och för er som är nyfikna har både tomater och andra växter hos oss förutom guldvatten, bokashikompost och lakvatten från bokashikompost även fått följande gödning i varierande mängd, cirka två gånger per vecka;

 • hästbajs (myllas ner i jorden på våren)
 • fårbajs & hönsbajs (låter det stå och dra i vatten några dagar och späder sedan ut med mer vatten)
 • gräsklipp
 • nässelvatten (låter brännässlor stå och dra några dagar i vatten och späder sedan med mer vatten)

Vad gödslar ni med? 🌱

10 reaktioner till “Snuskig gödsling men supergott resultat

 1. Min pappa brukade bli beordrad av mamma att gå och kissa i trädgårdskomposten då och då. Bokstavligt talat. De fick alltid väldigt fin jord. Och fina goda grönsaker. 🙂

  Gilla

 2. Jag kör också med bokashi, och han jag lever med vägrar också att hantera komposten pga. lukten. Men jag tror att han börjar mjukna lite när han ser vilken avkastning det ger i odlingarna. 🙂

  Gilla

 3. Bokashi luktar? I varje fall inte illa, tycker jag. Snusk är det definitivt inte! Tyvärr blir det inte så mycket avfall hos oss, så det blir inte sååå många hinkar per tidsenhet. Men sen är det ju verkliga ”dyngamiten” som vi säger. Men det är nog jag som helt och hållet hanterar den… Sätter inte tomater i den, eftersom tomatfrön överlever det mesta. Inte heller t.ex. mögligt bröd. Guldvattenhinken har jag alltför svårt att komma ihåg! Annars så köper jag ett stort lass hästgödsel vartannat år. Har ju haft häst i över 20 år, så jag har svårt att avstå från den produkten. Gräsklipp lägger vi också på det mesta. Benmjöl när rosor planteras. Rhododendron, buskblåbär och Zilga vindruvan får köpt specialgödsel. Bokashi har visat sig ha bästa växtkraften i sig – nu skall nästa års vitlöksland och kålland få sig i höst! Ha det gott!

  Gilla

  1. ”Dyngamit” var ju ett superbra ord, det ska jag sno rakt av! 😃 Tomatfrömisstaget har jag dock gjort och jag har inte förstått varför ogräset ”ser ut som” tomatbebisar – tack för insikten! 🙏🏼

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s