Grunden till allt – hönsen!

Jag kommer så väl ihåg den där första morgonen. Den där morgonen då jag vaknade förväntansfull som ett barn på julafton och bokstavligt talat skuttade ut till ladan och in till gårdens nykomlingar – hönsen. 😍🐓

Dagen innan hade jag varit iväg och hämtat hem den vackraste tupp jag någonsin träffat, Viking Krigartupp, som namnet till trots också var den absolut snällaste tupp jag någonsin träffat. Och med sig hade han sina fyra pullor Disa, Lin, Estrid och så hon med tofs på huvudet som aldrig fastnade på bild, Nanna. Jag gläntade lite på dörren till hönshuset för att försäkra mig om att de inte skulle komma utflygande och smög sedan in på min efterlängtade äggjakt. Och till min stora glädje hittade det jag sökte – dagsfärska, superekologiska och hemvärpta hönsägg. När jag gick in från ladan med de där små klenoderna vilande i händerna kommer jag ihåg att jag kände mig så oerhört rik. Glad, upprymd och sprudlande av tacksamhet mot våra nya familjemedlemmar som givit oss en sådan fin gåva. Och sedan åt vi dem andaktsfullt tillsammans vid söndagsfrukosten, ett ägg åt oss vardera.

Ett fint minne som redan hunnit bli tre år gammalt men som fortfarande ligger mig lika varmt om hjärtat. Det var ju som om allt började precis då. Omedvetet lade vi där och då grunden till vår vision om ett självförsörjande. Grunden till livet på Lindö. Ja, grunden till allt. Och mycket har hänt sedan dess. Från att bara haft några få genbanksanslutna Skånska Blommehönor till att ha en stor, brokig blandrasflock på tjugotalet individer även bestående av maran, cream legbar, hedemora, appenzeller, den stjärtlösa araucanan och den ungerska nakenhalshönan (tittar man noga på bilden av den vita hönan Eivor så ser ni den sistnämnda skönheten i bakgrunden.) 😂

Höns är verkligen supertrevliga djur att hålla och jag rekommenderar dem till alla som är nyfiken på självförsörjande. Det krävs inte mer än några kvadratmeter i ett uthus så kan man ha dem frigående på tomten som vi har. Är det någonting som verkligen bidrar till en härlig atmosfär på en gård så är det lyckliga höns som strosar runt på gårdsplanen och pickar och pockar. Man behöver visserligen inte bo på gård för att ha höns utan det räcker med en liten villatomt, dock kan det i sådana fall vara klokt att skippa tuppen för att inte bli ovän med grannarna. 😅 Men å andra sidan så kan man ju alltid blidka dem med en vacker och välsmakande gå-bort-present direkt från hönshuset, speciellt när man som vi har höns som värper allt ifrån chokladbruna till ljusblåa ägg. Är de inte vackra så säg?

Ja, är det någonting jag är tacksam för så är det just hönsen. På sistone har tre av dem fått för sig att ruva, vilket innebär att det inte blivit så många ägg över till oss. Häromdagen tog äggförrådet för första gången helt slut och vi var då tvingade att köpa ägg i affären och även fast jag köpte de bästa äggen jag kunde hitta var besvikelsen enorm – en sån galet stor smakskillnad! Men i sammanhanget känns det som ett litet pris att betala när man tänker på alla småkycklingar som förhoppningsvis kommer att kläckas under ruvhönorna här framöver. Håll tummarna för att allt går bra för dem och att grävlingen låter dem vara ifred nu! ❤️

5 reaktioner till “Grunden till allt – hönsen!

  1. Men så fantastiskt det låter! Är själv SÅ himla sugen på att skaffa höns. Jag har dock inte mer erfarenhet än att min mormor och morfar hade höns när jag var liten (och jag minns dom visserligen som lite småläskiga) Dom verkar ju däremot så himla mysiga när jag läser om dom idag 😀 Jag får väl se hur det känns nu efter den här helgen, om jag är livrädd för dom eller helt frälst 😂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s