Höstigt mustig soppa & himmelskt hembakt bröd

Hej kära vänner, hur mår ni? Här hemma har jag en mysig kväll framför datorn med tända ljus och en kopp té som sällskap. Och så radarparet Himla och Iris såklart. Ni som följt med i mina insta stories idag har fått se dem busa järnet här i gästsängen bakom mig – mina små lyckopiller! ❤️ Och på tal om just stories så måste jag säga att jag verkligen fastnat för det på sistone. Så himla enkel form att dela med sig av ögonblick i vardagen, med korta små filmklipp från dagarna här hemma på gården. Är det någon av er som också upptäckt charmen med stories? Länka i kommentarsfältet i så fall! 👇

Hur som helst, i helgen skördade jag de sista tomaterna från köksträdgården – herregud så mycket det blev! Jag plockade, plockade och plockade men det tycktes aldrig ta slut. Det har varit ett riktigt bra tomatår och vi har verkligen ätit tomater så det fullkomligt sprutat ur öronen på oss men trots det har det funnits massor kvar. Så jag bestämde mig helt enkelt för att göra två saker med de sista kilona, dels 500 gramsförpackningar av tomatkross till frysen att använda till såser, grytor, köttfärssåser och annat smaskigt. Och dels en höstigt mustig tomatsoppa med ett supergott och superenkelt nöt- och russinbröd till. Soppor och hembakt bröd tycker jag verkligen hör hösten till så nu kommer det bli en hel del av den varan framöver för att ta tillvara på allt det goda som vi odlat; potatis- och purjolökssoppa, grön ärtsoppa, broccolisoppa… Himmelskt! Har du nåt gott recept att dela med dig av kanske? Kokboken kan behöva lite inspiration både på sopp- och brödfronten. Här kommer tre av mina favoritrecept i alla fall.

Himmelskt hembakt bröd (två limpor)

Blanda ihop 7dl vetemjöl, 4dl grahamsmjöl, 2dl grovt rågmjöl, 1tsk salt, 2dl valfria frön, 2dl valfria nötter och 1dl russin. Blanda sedan 1 liter filmjölk med 2dl mörk sirap och 1,5tsk bikarbonat för sig noggrant för att sedan blanda ihop de två smeterna och sätta in i mitten av ugnen i ca 1,5tim på 175 grader.

41416334_1822757897801197_2921761239518412800_nbildtack till Madeleine Ilmrud

Höstigt musig tomatsoppa (4 personer)

Finhacka en stor gul lök och 2 medelstora vitlöksklyftor och fräs i några matskedar tomatpuré. Tillsätt 600 gram körsbärstomater, en knapp liter vatten, 2msk balsamvinäger, några nypor socker, en näva färsk timjan, salt och peppar. Låt den puttra ihop ordentligt och servera med någonting att lägga på toppen; stekt bacon, grillad halloumi eller som i det här fallet – en liten körsbärstomat med ringlad olivolja.

Krossade tomater att frysa in

Halvera tomaterna på en plåt och baka 1tim i ugnen på 175 grader. Låt svalna och dela upp i tre delar; tryck ut tomathalvornas innehåll i en bunke, häll av spadet som blivit i en kastrull och lägg skalen tillbaka på plåten. Skalen sätter du in ugnen igen fast på 60 grader och luckan lite på glänt tills de blir torra och spadet reducerar du till hälften genom att låta puttra i kastrullen. När skalen är torra smular du ner dem i kastrullen med den reducerade tomatsåsen och tillsätter även tomatköttet från bunken (varpå du har tagit tillvara på precis allting på tomaten!) Krydda eventuellt med valfria färska örter och frys in i 500-grams fryspåsar – redo att förgylla vilken gryta, gratäng eller köttfärssås som helst.

Låt det väl smaka! 😋

2 reaktioner till “Höstigt mustig soppa & himmelskt hembakt bröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s