Hundägare – varning för ekollonförgiftning!

Kommer ni ihåg häromveckan när Vilja blev akut sjuk och tuggade fradga, kaskadkräktes, blev alldeles vinglig och hade kraftiga nervryckningar i hela kroppen? Veterinärerna sa att de fått in kopiöst många fall av förgiftning den här hösten men visste inte vad det berodde på. När jag och Vilja promenerade förbi en stor ek några dagar senare och hon börjar ”dammsuga” marken efter de smaskiga ekollonen som mognat och fallit ner la jag ihop ett plus ett och förstod vad allting hade handlat om – hon hade fått en ekollonförgiftning!

För ekollon är nämligen giftiga. De innehåller stora mängder tannin, vilket är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar samt skadar njurar och lever. Enligt Agria är de första symptomen på ekollonförgiftning att hunden kräks, verkar slö och slutar äta och enligt Evidensia är det vid hög dos dödligt. Här ska tilläggas att ingen vet hur många ekollon som krävs för att dosen ska bli dödlig men ju större hunden är, desto större mängd ekollon behöver den få i sig och omvänt är det givetvis för de mindre hundraserna – ju mindre hunden är desto större sannolikhet är det att dosen är dödlig!

Vilja återhämtade sig och efter några dagar på sjukhus var hon helt återställd och fick tack och lov åka hem igen, men sådan tur är det långt ifrån alla som har. Eftersom det inte finns någon medicin mot ekollonförgiftning gav veterinären henne aktivt kol samt behandlade henne mot magsmärtorna och muskelryckningarna – det vill säga att man behandlar symptomen och inte själva grundorsaken. Ett tips till alla er som har hund är att hålla dem under extra uppsikt såhär i hösttider och speciellt i år då det tydligen är ett riktigt ekollonår. Jag har haft hund sedan jag föddes men aldrig hört talas om ekollonförgiftning så av den anledningen vill jag be er kära vänner att hjälpa mig att sprida information vidare. Oavsett om du är hundägare själv eller inte så har du garanterat hundägare bland vänner, familj och bekanta. Så dela gärna detta inlägg så kan vi kanske hjälpas åt att rädda några små liv tillsammans. Kram på er! ❤️🐾

12 reaktioner till “Hundägare – varning för ekollonförgiftning!

 1. Varnar också vänner.
  Min dotter hann äta tre mögliga ekollon som grabben lagt på ett
  högt skåp. Men det hade hon sett, klättrat upp via en pall och ett
  fönster i barnkammaren. Bara tre år gammal🙀
  Gissa om hon blev dålig i magen. På giftinformationscentralen
  då jag ringde dit fick jag svaret- inga kor har ännu dött av det???
  Nu vet de kanske bättre😇

  Gilla

 2. Bra att du tar upp detta Nathalie! Jag varnar alla hundägare jag träffar och ber dom sprida det vidare. Även kastanjer är giftiga har jag läst. Det är väldigt mycket ekollon i år och nu försöker vi undvika att gå på platser där det finns många ekar. Hoppas att Vilja repar sig helt!

  Ha en fin helg!
  /Anita

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s