Ett litet steg närmare

Vår vision om självförsörjandet handlar om så mycket mer än bara maten vi äter. Vi reflekterar ofta tillsammans över just det och har landat i att det inte bara handlar om att ta tillvara på det djuren, naturen och gården har att ge men också en vilja att kunna klara oss själva här ute på ön. Att inte vara beroende av ”världen utanför” och att kunna försörja oss själva med allt vi behöver för att kunna leva här. Och idag kom vi ännu ett litet, litet steg närmare.

Sedan förra vintern värmer vi upp huset med ved från vår egen skog och därför har vi varit tvungna att ta hit en sotare för att sota vår vedpanna, fyra gånger per år. Men i somras nosade Anders rätt på en utbildning som skulle ge oss tillstånd att sota själva och idag fick han äntligen sitt efterlängtade diplom. Så nu säger vi hejdå till sotaren (och därmed även alla sotningsfakturor) och säger hej till ett självförsörjande även på sotningsfronten – tjooohooo!! 😃

Har länge tänkt att fråga; hur det ser ut för er? Är ni självförsörjande på något i era hushåll? Det behöver ju som sagt inte vara mat utan kan egentligen vara vad som helst – el, tvål, ull? Berätta! 😘

18 reaktioner till “Ett litet steg närmare

 1. Lasse min man har bikupor. Så vi får honung, både att sälja och för eget bruk.
  Det kostar ju en hel del så det måste gå jämt upp.
  Att försöka odla är inget jag klarar men äpplen
  har vi, både till älgar och oss😂.

  Gilla

  1. Men åååh så härligt med honung!! 😍 Vi har fortfarande inte sparkat igång våra gamla bikupor men går och sneglar drömskt på dem varje gång jag går förbi – nästa år kanske tiden finns… Och äpplen är också något vi saknar från förra gården – lyxälgar!! 😂

   Gilla

 2. Fullständigt och totalt självförsörjande på dammråttor 😖
  Däremot försöker jag gynna små företagare av olika slag så kanske att jag bidrar till att någon annan kan leva på det ”nära” och inte springa runt som en dåre i ekorrhjulet…

  Gillad av 1 person

  1. Hahahaha, dammråttor är ju toppen att vara självförsörjande på – det är vi med! 😂 Klokt av dig att gynna småföretagare, det där ekorrhjulet ska man försöka hålla sig så långt borta från som bara möjligt. ✨👌🏼

   Gilla

 3. Grattis! Vad roligt! Jag imponeras verkligen av er som klarar att ta hand om så mycket själva. Själv lägger jag mesta tiden, som inte handlar om lönearbete och att få övrigt (städ, tvätt, matlagning, träning) att fungera, på mitt skrivande. Men jag känner igen känslan av att klara något viktigt själv. Kanske främst från när jag vågade hålla skrivarkurser och ta betalt för det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s