Långsiktigt holistisk renoveringsplan

…fyra dagar senare är jag fortfarande småförkyld. Dessutom har jag gått och dragit ut en visdomstand också, så kortfattat kan man väl säga att jag har mått bättre. 😅

Den här sjuklingen har i alla fall roat sig med att rita upp planlösningen för vårt hus idag. Inte för att vi tänker ändra på något precis just nu, men jag skulle ändå vilja skissa upp lite olika alternativ för att landa i något som känns rätt långsiktigt. Det är liksom en förutsättning att ha den holistiska bilden klar för sig, speciellt eftersom vi kommer att ta babysteps och renovera ett rum i taget. Då vill man redan från början veta vilka funktioner olika rum kommer att ha, så att man inte först bygger ett badrum på ett ställe och sen kommer på att man ville ha det på ett annat ställe. Ja ni förstår, en tydlig plan på vart vi vill komma helt enkelt. Och det är framförallt dessa saker jag känner att vi har behov av som nuvarande planlösning brister i;

1) större kök

2) badrum på mellanvåningen

3) rumstera runt lite i planlösningen på övervåningen – bort med korridoren, byta plats på toaletten och att flytta kontoret till rummet med balkong bland annat

4) flytta trapphuset alternativt höja taket (då det är felbyggt från början och man måste ducka sig upp för trappen för att inte slå i huvudet)

Har ritat upp säkert tio möjliga lösningar nu men blir inte riktigt klok på det i alla fall. Har ni några idéer eller förslag? Hur skulle ni gjort? Ser ni nåt som jag missat? Det är ju ett souterränghus i tre plan med hall på nedervåningen, ”umgängesytor” på mellanvåningen och nattligt krypin på övervåningen vilket vi trivs bra med generellt.

Sedan vi flyttade hit har vi legat väldigt lågt med invändig renovering och istället lagt allt krut utomhus. Det ska det bli ändring på framöver. Och ju mer det rycker i renoveringsnerven desto oftare kommer jag på mig själv med att snoka runt bland inredningskonton på instagram. Idag har jag dreglat kopiösa mängder över bland annat charmiga tegelväggar, rustika takbjälkar och lutade trägolv. Och för att inte tala om allt vackert julpynt folk har kommit igång med nu, titta bara på de här magiska bilderna – blir man inte sugen på att julpynta precis exakt såhär stilrent och smakfullt?! 😍✨

8 reaktioner till “Långsiktigt holistisk renoveringsplan

 1. Jag älskar att göra ritningar och planera, fundera och filosofera. Flytta runt möbler på ritningen och allt möjligt. Så alltså – hur skalenlig är din ritning 🤔 För nog för att det är bra med skafferi, men det behöver kanske inte var lika stort som ett sovrum – och vad det ser ut som på skissen – större än köket…
  Hittar två wc:n på ritningen men inget badrum, bara ett fd… Och ingen av toaletterna känns ”badrumsstor” så???

  Gilla

  1. Skalenlig kan jag nog inte påstå att den är men jag tycker ändå att proportionerna är hyfsat bra och ja, vi har inrett ett helt sovrum (med sjöutsikt) som skafferirum – Hahaha! 😅 Precis, det badrum som fanns på mellanvåningen rivdes när vi flyttade in och i wc:n på bottenplanet har vi installerat en duschkabin (som provisorisk lösning tills vi har byggt ett badrum på mellanplanet.) I två år har den varit provisorisk nu! 😂

   Gilla

   1. Måste inte vara skalenligt utan det var mest proportionerna jag tänkte på.
    När det gäller skafferirummet så gjorde jag en tankevurpa – ni bor inte fem minuters prommenad från Hemköp… Givetvis behöver ni plats för torrvaror/konserver mm på ett annat sätt än vad någon som bor i stan gör!
    En nyfiken fråga – har ni nån jordkällare? Pratade med en dsm förra veckan och hon berättade att de var helt självförsörjande på potatis, all möjlig sorts lök, kål mm mycket tack vare att de hade en bra jordkällare att förvara det i.

    Gilla

    1. Precis så! Eftersom vi ännu inte byggt någon jordkällare så tjänar skafferirummet som vår jordkällare just nu – mörkt, svalt och torrt. Långsiktigt vill vi ha ett stort skafferi(rum) men det behöver ju inte ligga precis där det gör nu. En tanke jag haft är att sovrummet bredvid tar över som skafferirum och så kan köket få bli större på så vis… 🤔 Har du några bra förslag?

     Gilla

     1. Kan ju vara en tanke 🤔 Väggen mellan köket och skafferirummet (nuvarande), är den bärande? Isf kan man göra om skafferirummet till matplats och få mer utrymme i köket för arbetsbänkar och dyl. Då får ni dessutom fin utsikt till maten 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s