Starta företag på 30 dagar – konceptualisering

Förra veckans uppstartsfas har gett ringar på vattnet och alla bollar som då sattes i rullning, till exempel själva bildandet av aktiebolaget, har denna vecka landat fint. Allt är nu reggat och klart och äntligen kan jag berätta för er om konceptet, produkterna och varumärket. Namnet är…

*trumvirvel*

…bara för spänningens skull! 😅Vi ville att namnet skulle kommunicera två saker, svensk kvalitet och hund. Och det tycker jag verkligen att vi fick till och ju fler gånger jag säger det, desto bättre ligger det i munnen. Men det var många om och men kan jag säga, vi måste ha gått igenom över hundra namnförslag innan vi landade i detta. Vi ringde några hundvänner och frågade vad de fick för associationer när de hörde ordet och nästan alla nämnde något typiskt svenskt, vissa nämnde ”hund” och några andra tyckte det lät kvalitativt. Vi var nöjda med svaren och bestämde oss – Älvtass it is.

Älvtass kommer att sälja svensktillverkade, egendesignade hundprodukter. Vi har givetvis tusen idéer på vilka produkter vi vill ta fram men det viktigaste för oss nu i uppstartsskedet var att fokusera på en enda produkt så att vi skulle hinna med att designa, tillverka och paketera den inom given tidsram. Vi valde scarfen. Hundscarfen med den smarta kanalsömnaden upptill som gör att den passar ihop med vilket halsband som helst. I tio olika designer, så att man kan välja den (eller de i plural) varianten som passar sin pälskling bäst. Förutom att den lilla metallbrickan med varumärkesnamnet saknas, så kommer här bilder på några färdiga produktprover:

Nu är jag supernyfiken på att veta – vad tycker ni? Om namnet, om loggan och om produkten? Hiss eller diss? Ska bli sååååå spännande att höra era åsikter. Jag behöver också en massa kreativ feedback och input på frågorna längst ner i inlägget – skulle verkligen uppskatta om du tog dig tid att svara. 🤩🙏🏼

Här kommer en veckorapport:

Dag 8 fredag 30nov – logga

Köpte en kamera för framtida produktfotografering och designade loggan. Lekte med olika typsnitt och grafiska element i en app som heter Canva, otroligt enkelt även för en amatör som jag och dessutom gick det både att få den både transparent och högupplöst, alltså att den är stor nog att funka både för webb och print. Supersmidigt!

Dag 9 lördag 1dec – feedback och input

I helgen var fyra vänner hit på övernattningsmys och något som vi kallar för Mastermind, en slags workshop som går ut på att man får lyfta sina individuella utmaningar och få feedback och input. Brutalt ärligt men också med 100% kärlek och välvilja – precis min melodi. Jag bollade konceptet med dem och fick superbra respons och massor av tips och råd.

Dag 10 söndag 2dec – konceptspåning

På söndagen när mina vänner åkt hem fortsatte jag att spåna kring konceptet. Tonalitet, bildspråk, värdeord… Det blev mycket nedskrivet i form av anteckningar i en mapp på mobilen men inte så mycket output, men det kommer att ligga till grund för arbetet nästa vecka med webshopen så det känns oavsett skönt att ha gjort sin hemläxa och funderat igenom ett och annat redan nu.

Dag 11 måndag 3dec – nätverkande

När jag och Nicole hade en telefonavstämning om själva tillverkningen, insåg vi att det inte finns en chans i hela världen att hon skulle hinna med att sy klart produkterna inom given tidsram. Så vi bestämde oss för att leta efter någon som kunde hjälpa oss med det och jag ägnade en stor del av dagen åt att leta en potentiell kandidat.

Dag 12 tisdag 4dec – registreringsbevis

Stor dag. Registreringsbeviset kom tillbaka från bolagsverket, bolaget hade bildats. Jag fortsatte ägna mig åt att leta möjliga kandidater och genom mitt inlägg på insta stories blev jag tipsad om min kompis svärmor och telefonsamtalet med henne var ett riktigt ”hallelulja moment” – hon älskade att sy, var ledig fram till jul och hade stor erfarenhet av just hundprodukter. Fullträff!

Dag 13 onsdag 5dec – admin

Med registreringsbeviset följde givetvis ett organisationsnummer och med det i hand kunde jag fortsätta uppstarten i form av att registrera bolaget för f-skatt, moms, arbetsgivare och fixa bankgironummer och swishnummer.

Dag 14 torsdag 6dec – inköp

En god vän till mig äger den lokala djuraffären så där la jag en order på halsband till webshopen (inte för att halsbanden kommer att vara vår primära produkt utan mer för att vi vill kunna erbjuda även det till den som vill köpa både scarf och halsband.) Jag beställde telefonnummer med växelfunktion från Telenor och köpte lite inspirationsmaterial till paketeringen.

Veckans bästa: att vi hittade preciiiiiiiiis rätt person att hjälpa oss med sömnaden. Kunnig, noggrann och pålitlig – känns så himla bra!

Veckans sämsta: mycket annat har kommit emellan så jag har inte kunnat ha riktigt det fokuset jag hade förra veckan. Fåren bland annat. Det skulle bytas hagar, släppas på baggar, klippas tackor… Ja, ni förstår. Hattigt och lite smått ofokuserat, men jag kommer igen!

Veckans reflektion: imorgon går vi in i andra halvlek. Två veckor av fyra har passerat i utmaningen starta-företag-på-30-dagar och jag är mer taggad än någonsin – det är vansinnigt roligt att starta företag men ännu roligare att göra det under tidspress. 😃

Veckans fråga till er: eller snarare veckans frågor, för nu behöver jag er kreativitet till mycket! Första frågan är vilka tyger/färger/mönster ni skulle tycka gjorde sig fina som en hundscarf? Vi har i dagsläget sju tyger och satsar på tio så tre ska adderas. Fråga nummer två, vad tycker ni att de tio olika modellerna ska ha för namntema? Har funderat på orter i Sverige men det känns inte helt hundraprocentigt. Sist men inte minst kommer fråga tre som rör paketeringen, paketet som landar i er brevlåda – vad skulle du vilja att det innehöll förutom själva produkten?

Det blev många frågor idag men det är också precis det jag behöver lite inspiration kring nu. Ingenting är för smått eller för stort – uppskattar verkligen allt. Kram på er! ❤️

6 reaktioner till “Starta företag på 30 dagar – konceptualisering

  1. Ett tyg med tassar, ben eller liknande kanske. Paketet kanske kunde innehålla ett prov på kommande produkt som ni tänker ta fram. Namntema på de olika produkterna kanske skulle vara något som hör samman med din ö. Då tänker jag växter, blommor eller något åt det hållet.

    Gilla

  2. Kanske en lyxmodell i lite finare tyg, sammet eller liknande för festliga tillfällen, sytt som t ex en frack för hanhundar och något elegantare guldkantat/spets etc till tikar. Högtidstemat kanske även kan göras som jul, påsk och halloweentema.
    Tänkte också på växter som är typiska för Sverige som namn varianter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s