Nollgradigt nakenbad

Med morgonrocken knuten i midjan, tjocka sockor i stövlarna och en handduk slängd över axeln gick jag med bestämda steg ner till sjön. Siktet var inställt på ett uppfriskande vinterbad. Kylan i luften fick mig att tveka lite på spången på vägen ut men så tänkte jag att ”har jag kommit så här långt så…” Sen följde några ögonblick av resonerande med mig själv om tillvägagångssättet. Skulle jag klättra i från stegen och hantera kylan successivt? Skulle det vara värt att förlänga lidandet? Medan jag fortfarande tänkte klädde jag av mig naken och satte ner mina bara fötter på de slemmigt hala och superkalla träplankorna. Nu var det dags. Jag tog ett beslut, fyllde lungorna med luft och dök rakt ut i det nästintill nollgradiga vattnet.

nathalie01bildtack till Jeanette Seflin

Sen gick det som en chockvåg genom hela kroppen och sekunderna innan jag nådde ytan blev till en evighetslång förlamning. Kallt. Så oerhört superkallt så det finns inte ord att förklara det. Och inte blev kylan mindre när jag väl nådde ytan. Jag kippade hackande efter luft och skrek rakt ut. Det måste hörts till andra sidan Mälaren när jag vrålade ”åååh herreguuuuuuuud!!” Några panikslagna simtag senare var jag tillbaka vid bryggan, slängde mig upp i morgonrockens trygga famn och virade handduken runt håret. Huttrande stammade jag fram diverse glädjeutrop och skrattade så jag kiknade. Vilken grej. Det här med vinterbad har jag alltid velat prova men aldrig vågat men nu så – jag gjorde det! 😃

nathalie07bildtack till Jeanette Seflin

Inspirationen fick jag av min vän Malin, som var här och besökte förra helgen tillsammans med Jeanette, Linda och Wilda. Hon har lyckats få in vinterbad som en rutin i sin vardag de senaste veckorna och jag beundrar henne för ihärdigheten (för egen del räcker det gott och väl med denna prova-på-upplevelse!) Förutom att vinterbada ägnade vi oss åt personlig utveckling och hjälpte varandra att komma vidare i våra utmaningar och möjligheter. Jag har aldrig riktigt varit en sådan person som har trivts i stora ”tjejgäng” utan varit mer av en bästa-kompis-typ men för första gången i hela mitt liv kände jag mig både avslappnad, trygg och energifylld i ett sådant sammanhang. Och det var ju såklart tack vare dem. Klokare, generösare och vänligare människor får man leta efter. Tur för mig att vi har bestämt att ses igen i slutet av februari. ❤️

nathalie05bildtack till Jeanette Seflin

Vinterbad är verkligen en sådan sak jag har velat uppleva innan jag dör. Det har stått på min bucket-list i många år och jag är superglad att äntligen ha fått bocka av det. Det är just såna här saker som får mig att känna att jag lever. Såna saker som går lite utanför de inrutade mönstren och som sticker ut. Jag älskar verkligen känslan både av att våga prova nya saker och att ha erövrat en rädsla – hur liten den än må vara. Man måste helt enkelt våga leva så länge man lever. Ett motto som följt med mig ett tag och som jag blir mer och mer frälst i ju längre tiden går. Vad vill ni hinna göra/uppleva/prova på innan tiden går ut? Kram på er!

15 reaktioner till “Nollgradigt nakenbad

 1. Jag är verkligen inte gjord för kyla XD Det som jag verkligen skulle vilja uppleva i livet är att kunna leva på mitt skrivande. Jobba hemifrån, bygga hus och bilda familj. Resa och se världen. Kankse en aning tråkigt, men jag antar att det kommer fler drömmar längs med vägen. 🙂

  Gilla

   1. Just nu känns det som om allting går baklänges. Jag fick nej från förlaget jag skickade till (jag ska skicka till fler när jag redigerat boken lite mer), Vår hund fick somna in så jag mår inte bra just nu och jag tappar prenumeranter på youtue, men det är okej med en svacka antar jag. Det kommer vända så småningom.

    Gilla

 2. Hahaha alltså helt galet att kasta sig ut och dyka i nollgradigt vatten! men modigt helt klart!
  Skrattade högt när jag läste det.
  Jag tillhör inte vinterbadarna men har vänner som badar året om och de upplever eufori och väbefinnande
  av att bada i kallt vatten och de går ner/ut i vattnet. Tror att det finns en hälsoeffekt i det också.
  Har vinterbadat några gånger men då badat bastu innan, (fusk?!) Härligt var det iaf. 🙂

  Gilla

  1. Hahaha, ja helt galet var det men precis som du skriver så följde en kick av eufori och bubblande välbefinnande. Superhärftig grej! Och bastubad lät ju inte heller så pjåkigt – det vill jag också prova! 🤩

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s