7 tips till dig som söker valp av rasen Miniature American Shepherd

Intresset för Miniature American Shepherd som ras har onekligen exploderat. Antalet valpintressenter har ökat nästan exponentiellt på senaste tiden och som det ser ut just nu räcker mina valpar inte ens till 10%. Lika roligt som det är att välkomna nya små liv till världen och glädjas med de valpintressenter som blir lyckliga ägare, lika frustrerande är det att (för tredje gången nu) behöva skicka iväg ett mail och berätta att det inte blev någon valp till 90% av alla andra som anmält intresse. Nej, det blev inte någon valp till dig den här gången. Heller. Igår fick jag ett samtal ifrån en ledsen och besviken bekant som skar i hjärtat. Efter att ha pratat en stund frågade hon efter mina bästa tips nu när hon ”går vidare” och letar sin lilla själsfrände på annat håll och tips fanns det gott om. Jag fick hejda mig själv mitt i en mening efter att ha hållit en lång monolog om vikten av hälsoundersökningar, mentaltester, att ha förtroende för uppfödaren… Ja ni förstår, jag hade helt enkelt väldigt många tips och idag bestämde jag mig för att skriva ner några av dem så att fler kanske kan få en liten knuff i rätt riktning i jakten på sin framtida bästa vän. Så, här är mina sju allra bästa tips till dig som söker valp i allmänhet och en Miniature American Shepherd-valp i synnerhet:

himla

Tips 1: börja med en grundlig research

När jag i förmiddags frågade mina instagramföljare om vad de skulle vilja rekommendera valpintressenter som är i processen att köpa/leta valp, så svarade majoriteten ”researcha rasen och uppfödare noga.” Att läsa på om rasen gör du enklast på SKKs, rasklubbens och i vissa fall uppfödarnas egna webbsidor men även genom att följa personer som äger rasen till exempel på instagram – det sistnämnda ger dig en bra inblick i både vardag som träning och tävling. När man sedermera kommer till den delen av processen då det är dags att leta uppfödare, gäller det att leta på rätt ställe. Även fast det inte är någon garanti för att få en valp som är trevlig, frisk och rastypisk har du i alla fall har långt större chans att hitta en seriös uppfödare på uppfödarlistan hos SKK samt rasklubben, i jämförelse med att hitta en på exempelvis blocket. I den här delen av valpletarprocessen är det även viktigt att du ”researchar” inte bara rasen och uppfödare, utan även dig själv och dina ambitioner. Vilken sport vill du ägna dig åt med din hund och hur långt vill du nå? Störst chans att lyckas får du genom att välja en uppfödare som är engagerad inom samma sport som dig själv och när det, i en senare del av processen, väl är dags att välja föräldradjur till din valp är det givetvis fördelaktigt om de har meriter/titlar inom samma sport. SKKs databaser hunddata och avelsdata är dina bästa vänner och gör researchandet till en fröjd – här kan du hitta värdefull information och statistik om både rasen, kenneln och individer och kan varmt rekommenderas.

lova

Tips 2: lägg tid på att nätverka

När du bestämt dig för att just Miniature American Shepherd är rasen för dig så är mitt tips att träffa så många rasrepresentanter som möjligt. De olika linjerna skiljer sig åt en del och ju bättre påläst du är, desto större chans är det att du hittar rätt. Vissa linjer är till exempel mer reserverade medan andra är mer sociala, en del har en högre energinivå och en del lägre och några har en hel del vakt medan andra inte har något vakt alls. När du väl har träffat 20-30 hundar från varierande kennlar, kommer du kunna bilda dig en hyfsat bra uppfattning – vilka kennlar kommer de hundar ifrån som inte är din kopp té och vilka kennlar kommer de hundar ifrån som faktiskt faller dig i smaken? Om kenneln har flera olika linjer, vilken specifik tik/hane har du stött på som ger valpar som du gillar? Mitt tips är helt enkelt att träffa så många hundar som bara möjligt innan du bestämmer dig för vilka kennlar du är intresserad av och det gör du enklast genom att åka på träningar, tävlingar, utställningar men framförallt rasträffar och arrangemang av rasklubben (rasspecial, årsmöte, BPH-tester etc.)

sia

Tips 3: träffa släktingar till den hund du funderar på att köpa

Varken uppfödare, hanhundsägare eller valpköpare är mer än människor och kommer alltid att ha sin subjektiva, givetvis övervägande positiva, syn på sin/sina hundar. Att enbart ringa runt och prata med personerna i fråga om deras hundar ger dig alltså inte lika mycket värdefull information som om du istället hade valt att träffa dem (men framförallt deras hundar) personligen. Se till att träffa så nära släktingar som möjligt till den valp du planerar att köpa – gärna både syskon, halvsyskon, mostrar, farbröder, kusiner etc och framförallt; se till att träffa föräldrarna, om möjligt gärna båda två. Upplev hur hundarna beter sig utanför sin egna flock och sin egen hemmaplan, i olika miljöer, med främmande människor, hundmöten etc. Ha som mål att försöka träffa 5-10 tidigare valpköpare ifrån kenneln du är mest intresserad av, erbjud dig till exempel att bjuda på lunch i hundägarens närområde så är tröskeln låg att faktiskt få till en dejt.

rebell

Tips 4: maximera chanserna för en frisk hund

Det finns aldrig några garantier för att din valp kommer att bli frisk, kry och få leva ett långt liv men däremot kan du se till att maximera chanserna genom att välja föräldradjur som är hälsoundersökta utan anmärkning. De allra mest grundläggande hälsoundersökningarna är röntgen av höfter och armbågar samt ögonlysning. Vissa uppfödare kontrollerar även knäleder, hjärta och diverse recessiva genetiska sjukdomar via DNA-tester men det är, i dagsläget i alla fall, snarare att betrakta som ett undantag snarare än regel i vår ras. Vad som är minst lika viktigt som fysisk hälsa, är mental hälsa. Det allra viktigaste är ju att du redan träffat föräldradjuren till din valp (enligt tipset ovan) och försäkrat dig om att du gillar deras mentalitet. Men vissa delar av en hunds mentalitet kontrolleras ändå bäst genom standardiserade tester såsom till exempel BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning hund,) vilket är det testet som rekommenderas i just vår ras. I detta test kontrollerar man till exempel hundens reaktioner på plötsliga händelser, hotfull person som närmar sig och höga ljud vilket är ett bra komplement till din egen upplevelse av hunden i fråga. Tveka inte heller att bolla resultat och protokoll med hundvänner eller personer som är mer insatt i rasen än vad du själv är, för att få värdefull feedback och input. Så för att maximera chanserna för att få en frisk hund både fysiskt och mentalt är tipset att välja en valp efter föräldradjur som minimum har genomgått röntgen av armbågar, röntgen av höfter, ögonlysning samt har genomfört ett BPH. Märk väl: jag väljer att rekommendera BPH för båda föräldradjuren även om just det kriteriet varit utmanande ens för mig själv att leva upp till vad gäller tidigare kullar på grund av import. Annat blir det såklart med framtida kullar.

louie

Tips 5: var noga i valet av uppfödare

De två absolut viktigaste valen du gör som valpköpare är att 1) välja vilket eller vilka föräldradjur du vill ha till din valp och 2) välja uppfödare. Båda två skulle jag vilja hävda är lika viktiga eftersom du kommer att ha en relation både till din valp och din uppfödare i (förhoppningsvis) ca 15 år. Det allra bästa brukar vara att man som valpköpare och uppfödare träffas ”förutsättningslöst” första gången, det vill säga att båda är införstådda med att ingendera av parterna måste köpa eller sälja valp. Då är det enklare att känna efter och låta magkänslan tala. Får du förtroende för den här personen? Har ni liknande värderingar om hundar och hundhållning? Verkar hon eller han påläst om hundar i allmänhet och rasen i synnerhet? ”Klickar” ni? Visst behöver man inte vara bästa vänner och älska varandra men det är väldigt trevligt när man faktiskt är vänner och också väldigt påfrestande när relationen inte fungerar alls. Utöver att känna av personkemin finns det några andra saker du bör bocka av från todolistan under ditt möte med uppfödaren och det handlar om att prata om sådant man gärna glömmer bort att prata om – negativa sidor, sjukdomar och annat tråkigt. För ingen hund eller avelsdjur för den delen är perfekt, även om det är lätt att tro det. Och här gäller det att ta mod till sig och ställa de där svåra frågorna, eftersom svaren är superviktiga för om du kommer att vilja köpa en valp ifrån den aktuella uppfödaren eller inte. Vilka sidor hos hundarna är mindre bra i uppfödarens ögon? Vilka negativa delar kompletterar man i kombinationen? Finns det någonting i hundarnas släkt som man bör känna till som valpköpare? Bristande hälsa i någon aspekt? Viktigt att komma ihåg är att alla SKK-anslutna uppfödare har upplysningsplikt både gentemot valpköpare och andra uppfödare och hanhundsägare, vilket innebär att man måste svara ärligt på frågor kring hundarna och deras släktingars negativa sidor, eventuella hälsoproblem etc. Som nämndes i föregående tips ska du givetvis passa på att, samtidigt som du träffar uppfödaren, även träffa de tilltänkta föräldradjuren under ditt besök och sammanfattningsvis; känns det inte bra med endera uppfödaren, hundarna, kenneln etc – avstå valpköp.

yin

Tips 6: låt det ta tid och stressa inte

De val du tar idag kommer att ha en påverkan på ditt liv i många år framöver. Att välja rätt ras, rätt uppfödare, rätt föräldradjur – allt har sin tid och ingenting man bör stressa fram. Visst kan man impulsköpa en familjemedlem också (jag har själv gjort det!) men vanligast är ändå att det tar tid att hitta sin perfect match. Att stanna lite extra länge i research- och nätverksfasen har aldrig skadat någon utan snarare tvärt om – det folk ofta ångrar är att de var för ivriga, ”sprang för fort” och köpte första bästa söta valp från första bästa person som titulerade sig uppfödare. Om du istället engagerar dig helhjärtat får du inte bara en frisk och trevlig hund, utan även en naturlig plats i rascommunityt, en god kännedom om rasen och en ömsesidigt givande relation till din uppfödare.

yin

Tips 7: för dig som vill bidra till rasens utveckling – välj en uppfödare som bidrar till rasens utveckling!

Detta sista tips kan verka som överkurs i mångas ögon som förmodligen tänker att ”vilken valp jag köper gör väl ingen skillnad i rasens utveckling?” Men faktum är att det är precis med uppfödare som det är med vilket företag som helst – den produkten man som konsument idag väljer att köpa, den produkten finns kvar i sortimentet i matvarubutiken även imorgon. Det är du som valpköpare som har den yttersta möjligheten till att påverka rasen och driva den framåt i rätt riktning. Inte för att det finns regelrätta ”valpfabriker” i Sverige (tack och lov!) men all typ av avel hamnar givetvis någonstans på skalan mellan väldigt oseriös till väldigt seriös. Och för att du som valpköpare ska kunna bidra till en positiv utveckling i rasen kommer här, förutom vad som tipsats om ovan, ett axplock av frågor du kan ställa för att försäkra dig om att uppfödaren i fråga på ett positivt sett bidrar till rasens utveckling:

Vad har uppfödaren för långsiktiga mål med sin avel och vart vill man vara med sitt avelsprogram om 10 år? Hur hög är inavelsgraden i kennelns kombinationer i genomsnitt i jämförelse med rasen i helhet, samt vad har man för verktyg att stävja en långsiktig ökning av inavelsgraden? Hur många kullar och avkommor tillåts kennelns hanhundar att få under en livstid och på vilket sätt tar man ansvar för att matadoravel inte minskar rasens långsiktiga utsikter? Tillåts samma kombination att tas vid upprepade tillfällen eller bidrar man till den genetiska variationen genom att till exempel bytlåna avelshanar med sina uppfödarkollegor? Vad bidrar uppfödaren i allmänhet, och kombinationen i synnerhet, med till rasens utveckling?

louie

Så för att sammanfatta, givetvis väljer du själv hur mycket du vill djupdyka i valpletarprocessen och väljer och vrakar bland tipsen ovan. Vissa kanske fastnade lite extra och vissa kanske du helt och hållet slänger i papperskorgen? Berätta gärna vad du tycker i kommentarsfältet. Och till dig som kanske inte nödvändigtvis valt att läsa detta för att du själv söker valp utan helt enkelt bara är intresserad av ämnet – tycker du att det saknas något? Vad håller du med om och vad tycker du är fel? Finns det några fler tips som jag har missat? Kommentera gärna så inlägget blir ännu mer matnyttigt för nyfikna valpintressenter där ute. Hur som helst, jag hoppas i alla fall att dessa tips hjälper någon av er på vägen mot att hitta er lilla själsfrände där ute någonstans. Stort lycka till och kom ihåg att njuta av resan! ❤️

———————————————————————————————————-

Kennel Ljuvliga
Vi föder upp sunda Miniature American Shepherds med ett trevligt temperament, som passar lika bra som älskad vän och familjemedlem som pålitlig tränings- och tävlingskompis. Besök vår kennelsida på ljuvliga.se och följ gärna vår vardag här ute på ön på @kennelljuvliga på instagram och facebook

IMG_5104

16 reaktioner till “7 tips till dig som söker valp av rasen Miniature American Shepherd

 1. Vilka superbra tips att ta del av när man går i sina egna köpa-valp-tankar! Din blogg är så himla bra att gå in och läsa när man vill ha massa tips eller inspiration!!

  Gilla

 2. Otroligt värdefullt inlägg 🙂 Mycket hjälpsamt för valpköpare som vill hitta rätt inom denna spännande och helt fantastiska ras. Jag håller med om alla ovanstående punkter! Ett litet tillägg är att man inte får glömma att ha kul och njuta av hela processen mot vägen att hitta sin lilla livskamrat. Vägen mot den perfekta valpen kanske startar med just detta inlägg ❤

  Gilla

  1. Så roligt att du uppskattar läsningen! 🌟 Ja det har du verkligen rätt i, även den delen av processen som är innan man får hem valpen är värd att njuta av – precis som valptiden så kommer inte den heller igen! ❤️

   Gilla

 3. Bra tips. Gäller ju alla raser egentligen men känns om möjligen ännu viktigare hos en ras som är såpass ny som ras i Sverige med mycket importer. Som du tryckte på så kan man ju ofta ja sin hund i 10-15 år och då är det ju viktigt att trivas tillsammans med sin hund🤗.

  Gilla

  1. Ja, man kan säkerligen applicera tipsen oavsett vilken ras det gäller men precis som du skriver så är det kanske allra mest intressant just i en ras som är under rasbildning. 👌🏼🌟

   Gilla

 4. Mycket intressant läsning med superbra tips som jag önskar att jag hade vetat om när jag köpte min första valp.
  Med tanke på den valpen så tycker jag också att ett tips är att stanna upp och känna efter om allt verkligen känns rätt. Och om en uppfödare har kvar valpar som är äldre – och det är någon av dem man är intresserad av- fråga då uppfödaren om valparna är miljötränade eller socialtränade på ngt vis. En äldre valp som endast levt på kenneln utan ngn form av miljö- eller socialträning kan självklart klara av det bra, det beror nog otroligt mkt på individen. Men har man otur så är nog chansen stor att man får hem en valp som är rädd för typ allt..

  Gilla

  1. Verkligen superbra tips, att stanna upp och känna efter – hellre en gång för mycket än en gång för lite. Och ja, precis som du så tror jag också det lönar sig att vara frågvis och inte bara låta känslorna styra. 💖

   Gilla

 5. Å, detta är så mycket mitt i prick i mitt valpletande. Är otroligt tacksam över dina tankar och tips till oss som söker en vän för livet. Jag har läst allt du skrivit, både om skillnaden/likheterna mellan Aussies och MAS eftersom jag var helt inne på en Aussie men pga just spretigheten hade jag så svårt att hitta rätt uppfödare. Har nu ändrat inriktning mot MAS i stället som jag tror bättre motsvarar det jag söker. Det enda som gör det svårt är att jag bor i fel ände av landet, hittar inte så många MAS uppfödare eller MAS ägare här uppe. Om inte Corona kommit i vägen så hade jag ägnat sommaren till att besöka uppfödare och olika träffar söderöver. Jag kommer inte att ge upp utan hoppas att med dina kloka ord i minnet hitta rätt till slut.
  Har gjort min egen ”checklista” baserad mycket utifrån dina tankar.

  Gilla

  1. Så glad jag blir över din positiva feedback! Det var precis det som var meningen med inlägget – att det skulle hjälpa just personer som dig som är mitt uppe i valpletandet. Stort lycka till, håller tummar och tassar för att du snart hittar din lilla själsfrände! ❤️🐾

   Gilla

 6. Tack för kloka tips! Vi har lagt ner många timmars research bara för att komma fram till vilken ras som skulle passa oss bäst. Nu är det MAS som gäller och jag håller med ovanstående kommentar- om det inte vore för Corona så hade vi nog hunnit träffa fler hundar. Men vi planerar att åka in på Stockholmsträffar framöver. Synd nog har vi valt en i nuläget mkt efterfrågad ras i förhållande till antal uppfödare. Men vi hoppas ändå på en valp det närmaste året. Tack för ditt engagemang att hjälpa oss köpare att hitta rätt!
  /Tora m familj

  Gilla

  1. Så roligt att det uppskattas, det värmer hjärtat! Förhoppningsvis kan vi få till några fler träffar nu under hösten på olika ställen i landet så att både ni och andra mas-intresserade kan träffa rasen och bilda er en uppfattning. Lycka till med valpletandet! 💖

   Gilla

 7. Så bra läsning.
  Jag tror nog att jag vet att min nästa vovve blir en Mas.
  Har haft bc senaste 20 åren. Och har nu en på 12 och en på 14 år.
  Planerar att det blir om några år. Så nu vet jag vad jag har att göra. Tack!!

  Gilla

 8. Hej!
  Nu skäms jag lite över min tidigare fråga för sen hittade dina ‘frågor och svar’ här på hemsidan och jag har anmält mig till Fb-gruppen Mas – Stockholm. Därmed har jag fått svar på min fråga om hur man kommer i kontakt ang hundträffar. Lite feedback: Jag uppskattar din kommunikation, tydlighet och främst ärlighet enormt, man får verkligen svar på alla sina frågor. Vilket arbete du lägger ner och jag har förståss förståelse för att tiden inte räcker till för er. Jag väntar. 🙂 Vad som än händer och hur det blir i framtiden ang hund från ljuvliga så kommer jag följa ditt arbete för rasen!
  (Ser att mitt alias från Instagram dyker upp nedan, tyvärr använder jag inte Insta och jag publicerar inte så mycket av mina privata intressen på FB. Jag kommer skriva till dig och presentera mig sen.)

  Gilla

 9. Tusen tack för dina tips! Det här känner jag att jag saknat i vårt valpletandet.
  Jag är väl lite fjantig av mig som ibland får en känsla av att inte vilja ”tränga mig på”. Men ska tuffa till mig och våga fråga om vi kan få hälsa på och ställa mer frågor. Både till uppfödare och tidigare valpköpare. Ser verkligen fram emot en rasträff att gå på och bekanta mig än mer med rasen. För känslan är att MAS är helt rätt för vår familj!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s