Återhämtning & uppladdning

De senaste dagarna har verkligen gått i ett och idag kändes det i varenda del av kroppen. Jag vaknade efter en natt full av konstiga drömmar, var allmänt trött och orkeslös och huvudet kändes nästan som inlindat i bomull. Och att världen utanför fönstret var gråmulen och full av duggregn gjorde inte saken bättre precis.

DSC_0349

Är det någonting jag verkligen lärt mig de senaste åren, så är det att lyssna på kroppen. Känna av signalerna, ta de på allvar och faktiskt tillåta mig själv att vila när jag behöver det. Egentligen hade jag tusen saker på att-göra-listan idag, men å andra sidan har jag alltid det. De flesta har ju alltid saker man borde, ska och måste göra så det är lätt att fastna i fällan att man tänker att ”jag ska bara…” Men det har jag lärt mig den hårda vägen, att det fungerar inte i längden. För sanningen är den, att det inte uppenbarar sig någon harmoniskt oas från tomma intet och helt plötsligt börjar strössla sitt lugn-och-ro-glitter över tillvaron. Nej, oasen får man helt enkelt skapa själv alldeles oavsett hur mycket man har att göra. Eller snarare, ju mer man har att göra desto större är egentligen behovet att då och då faktiskt dra i handbromsen. Hemligheten tror jag ligger i att faktiskt tvinga sig själv lite till att koppla av trots att man har mycket att göra. Att bara släppa allting. Låta att-göra-listan ligga kvar orörd på skrivbordet och med gott samvete göra sådant som ger energi istället för att tulla ytterligare litegrann av det lilla knippe energi man för tillfället har.

Idag var en sån dag. Jag tände i öppna spisen, drack litervis med té, gick en liten promenad i duggregnet och myste i soffan med hundarna, tända ljus och en målarbok. Framåt lunch bakade jag en kardemummakaka, åt den tillsammans med ytterligare några liter té och återgick sedan till brasmys och avkopplande färgläggning. Precis, exakt vad jag behövde. Min moster brukade alltid säga att mat är kroppens bensin och det stämmer ju, för utan mat fungerar inte kroppen som den ska. Men lika mycket bensin för kroppen, är ju vilan. Lika naturlig. Och oumbärlig.

DSC_0364DSC_0385DSC_0377

Den kommande veckan blir något utöver det vanliga. Den är fullspäckad av nyheter, roligheter och hemligheter och när alla pusselbitar fallit på plats ska jag berätta om allt för er – det ser jag fram emot! Men desto viktigare att samla kraft och energi och ladda upp batterierna nu inför allt som händer framöver…

Men nu är jag nyfiken på vad som är avkoppling för er? Vad ger energi? Är återhämtning en del av din vardag eller har du lätt för att tappa bort dina egna behov i alla krav, måsten och borden? ❤️

22 reaktioner till “Återhämtning & uppladdning

 1. Jag tillhör nog dem som lätt prioriterar annat framför mig själv men har – tro det eller ej – faktiskt börjat dra lite i handbromsen och släppa alla måsten ibland. Något som ger mig energi är att vistas i naturen, njuta av lugnet och tystnaden, fundera och filosofera samtidigt som kroppen får både lugn och härlig rörelse samt mängder med frisk luft! Rensar huvudet. Klart meditativt för mig.
  Det låter som du gjorde ett väldigt bra val idag!

  Gilla

  1. Ja, promenader är verkligen en riktig supermedicin – för både kropp, knopp, själ och hjärta. Klokt av dig också att dra i handbromsen, det är bland det svåraste man kan göra om man är en sån som i vanliga fall bara kör på… Klokt och modigt! ❤️

   Gillad av 1 person

 2. Så otroligt viktigt! Och vad bra att du tar upp det. Måste och borde har satt många av oss i situationen vi inte önskar vår värsta fiende.
  Jag planerar alltid in återhämtning, det har blivit prio ett. Kan vara att ligga på soffan och läsa, ta en promenad, sitta vid brasan eller något annat med lite visuella intryck.
  Men det är en konst att slappa har jag märkt! Det gäller att bara vara i stunden. Tycker du gör det jättebra med tanke på att ni alltid har jobb att göra. Men det är som med syrgasmasken på flyget, tar man inte på sig sin egen först kan man inget göra för att hjälpa andra. Heja dig ❤️

  Gilla

 3. Bra prioriterat! Helt rätt tänkt, blir så glad av att läsa hur du funderar.
  Jag är bättre numera på att ta paus och planera in återhämtning. Den där väggen var lite hård att smälla in i… 😦 Jag bytte bransch, och även om det är fullt upp på jobbet nu också så finns det ändå toppar och dalar, inte bara en konstant hög nivå som förr.
  Hemma bakar jag ofta när jag vill koppla av. Och till helgen tänker jag högaktningsfullt strunta i allt på att göra-listan och sy ett flaggspel att ha i trädgården av en massa stuvbitar jag har liggande. Bara för att jag känner för att sitta och sy och låta tankarna vandra sin egen väg. Så det så. 🙂
  Kram Kristina

  Gilla

  1. Håller med dig till punkt och pricka och vi delar samma erfarenhet. Förr hade jag det stressigt 24/7 men efter kraschen har jag lärt mig att välja mina ”strider”. Baka var ett bra tips på avkoppling – det tror jag jag ska prova på i helgen! 😊👌🏼

   Gilla

   1. Jag upptöckte det avslappnande med att baka när jag pluggade en gång i tiden och hade tentaångest. Att få knåda bröd gjorde att hjärnan ställde om sig och efter en stund kändes det mesta lite lättare och mindre panikslaget.

    Gilla

    1. Hahaha, måste bara säga att du inspirerade mig till att baka idag. Men resultatet blev en nattsvart kolbit och betydligt mer stressande än avkopplande när vi skulle ha gäster. Bättre lycka nästa gång! 😂

     Gilla

 4. Du vet vad man säger -”Inget ont som inte för något gott med sig”. I mitt fall stämmer det väldigt bokstavligt… Värken har helt enkelt gjort så att Måste och Borde har fått flytta hemifrån – jag sparkade ut dem.
  Sedan att jag periodvis Vill och Försöker mer än jag kan just då är en annan sak 😉
  För mig är stickning/virkning ett sätt att både koppla av och ladda batterierna. Färg och form och skapande ger mig ro i själen.

  Gilla

  1. Mycket klokt av dig att sparka ut dem – hoppas de gjorde det med huvudet före! 😜 Jag är precis likadan, kreativitet av olika slag är pulssänkande för mig också – dock är jag ingen hejare på varken stickning eller virkning men en vacker dag ska jag nog avancera. 💕🌸

   Gillad av 1 person

 5. Har just klarat av en längre halvtidssjukskrivning för stressreaktion och kan bara instämma i det du skriver. Att man ska koppla av TROTS att man har massor att göra. Det är just vad det handlar om. Att bromsa. Just nu.
  Tack för ett tänkvärt inlägg som kan hjälpa andra!

  Gilla

  1. Precis, det är just det som är så svårt också men exakt vad som behövs… Hoppas du repat dig och att du fått verktyg att hantera stressen framöver. Hojta till annars – har en hel del i verktygslådan som jag kan dela med mig av. ❤️

   Gilla

 6. Sedan jag börjat arbeta hemifrån har jag tagit mig en stund varje dag då jag bara sitter rakt upp och ned. Med tre stora hundar finns det många tillfällen för rekreation och stunder i naturen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s