Hjälp mig att planera köksträdgården

Vänner, jag behöver er hjälp med planeringen av vår blivande köksträdgård. Vi har alla förutsättningar i världen för att lyckas med projektet men jag känner att jag fastnat i mina egna tankebanor och behöver en knuff i rätt riktning vad gäller just planeringen. Av erfarenhet vet jag att själva genomförandet sen kommer att gå i ett nafs. 😉

Först och främst, en statusuppdatering! På den första bilden ser ni den tilltänkta markplätten, en hyfsat plan gammal betesmark på ca 300m2. Och på skissen nedanför ser ni hur markplätten (som jag markerat i rött) ligger i förhållande till byggnader, väderstreck etc. Från bryggan går en väg upp mot huset och på vänster sida om den ligger alltså den tilltänkta köksträdgården, bara något tiotal meter från huset. På vardera sidor om trädgårdslandet (öster och väster) är det trädbevuxet. Rakt söderut ligger vår södra udde och där kommer hästarna att få beta i år, sedan kommer vi år för år ta en ny liten bit av den beteshagen till att utöka trädgårdslandet. Givetvis hoppas jag också på att en dag kunna bygga ett växthus här också, men det får bli ett senare projekt…

Vårt mål är att långsiktigt bli helt självförsörjande vad gäller frukt och grönt. Därför har jag förstått av experterna att man ska satsa på växelodling, alltså att man delar in marken i fyra delar som man skiftar för varje år så att växterna som satt där året innan gynnat jorden för årets växter. Så långt är allt ”check!” Sen kommer vi till den biten jag behöver hjälp med – designen. Ska jag ha fyra vanliga odlingsland (friland tror jag det heter?) Eller fyra jättestora upphöjda bäddar? Eller fyra sektioner där varje sektion innehåller x antal pallkragar? Eller finns det fler alternativ som jag inte tänkt på? Med tanke på att vi kommer att utöka odlingarna söderut framöver, är det något av dessa alternativ som är olämpligt/opassande då av en eller annan anledning? Ingången till trädgårdslandet kommer ju trots eventuell utökning alltid vara belägen i anslutning till vägen. Vad blir den bästa lösningen med tanke på effektivitet, ekonomi och smidighet? Och hur bör jag tänka vad gäller material, bevattning, ohyreskydd, lägesplaceringar etc?

För mig är det viktigaste att köksträdgården blir välplanerad redan från början så att jag inte börjar med något provisoriskt som jag sedan får sota för genom att ändra om allting allteftersom det blir större. Jag kan behöva all hjälp jag kan få och skulle bli jätteglad för minsta lilla råd, tips eller idé som leder mig mot den optimala lösningen. Stort som smått – snälla bomba mig med det första som dyker upp så jag kan få inspiration till att ta nästa steg. Hit me! 😀

DSC_0434DSC_0437.JPG

 

25 reaktioner till “Hjälp mig att planera köksträdgården

 1. Jag skulle gallra lite i buskaget mot öster, tidig morgonsol är bra att få (kvällssol också, men jag upplever morgonsolen som viktigare). Sen, satsa på ordentliga odlingslådor i t.ex. värmebehandlat trä. Pallkragar är pyttesmå och besvärliga för såna som vill vara självförsörjande. Våra lådor är förstås av värmebehandlat virke, de äldsta är från 2010, hur bra som helst ännu. Storleken: ca 3 meter långa och lite på en meter breda. Bredden är viktig, man skall kunna nå mitten från båda sidorna! Höjden – bra med ca 40 cm. Bygg fyra lådor, öka efter hand. Potatis kan man odla på friland till en början. Vad har odlats där tidigare, och när? Växtunderlaget kan behöva förnyas, gräv i varje fall bort det översta lagret, sätt dit ett tjockt lager av hästgödsel, och helst också färsk mylla. Förbättra också med sand, torv – beroende på strukturen nu. Är det lerigt så rekommenderar jag hästgödsel vår som höst – ja, annars också. Obs, om du inte har en massa träspån eller halm i din hästgödsel går den bra att använda efter ca 3-4 månader. Fårens spillning är så mycket starkare, så den skall du vara lite mer försiktigt med. När jag hade häst tömde vi höst och vår, direkt på grönsakslandet, och det växte så det knakade. Jag var dock viktig med att inte kärra ut alltför mycket annat än ”ren skit” ur hästboxen. Markprover är ofta onödig lyx, men det beror ju på hur van man är att jobba med jord. Du kan hålla jordstrukturen så mycket bättre i odlingslådor än direkt på friland! Förstås kör man inte med jordfräs i dem… Om du sänder e-postadress så kan jag sända en bild som någotsånär visar våra lådor. martha.vesterback@pp.inet.fi

  Gilla

  1. Så – gallra i österskogen, fyra stora bäddar med tryckimpregnerat trä, jordfräs och grunda med gödsel? Låter superbra! Ingenting har odlats just här tidigare, men söderut på udden har det varit köksträdgård för sisådär 30 år sedan. Tusen tack för tips! 😀

   Gilla

   1. Nej, inte tryckimpregnerat. Det gillar inte ”naturmänniskor”. Värmebehandlat. Kostar en del, är skört att skruva och spika i, men håller superbra som odlingslådor. Våra är dessutom ihopskruvade rakt igenom och inpressade i marken, hålls där med ca 20 cm av samma ”gängjärn” som går genom hela lådan!

    Gillad av 1 person

 2. Härliga planer!! Nu ska jag vara lite jobbig, men du efterfrågar råd. För att undvika växtsjukdomar bör du satsa på växelbruk på 6 eller 8 års cykel, inte fyra. Du vill bli självförsörjande, inte ha det för hobbybruk. Får du in klumpsjuka på kål kan du inte odla något ur hela kålfamiljen på minst 20 år! För mig med ett litet köksland är det ju trist, för dig skulle det vara lätt katastrof.
  Pallkrage hoppar du över, de ruttnar efter 6-8 år, arbetskrävande att byta. Upphöjd ram av helt vanligt regelvirke, tjockast och bredast möjliga, håller mycket längre om du vill ha upphöjt.
  Sedan skickar jag dig vidare till två kvinnor som är helt eller har varit helt självförsörjande på grönsaker (men även mycket annat, inkl höns, solel mm.) Båda heter Anette. 🙂
  rostochradisor.blogspot.se
  daylily-potager.blogspot.se
  Odlingshälsningar Kristina

  Gilla

  1. Tusen tack för lästips – har hunnit med att läsa lite men ska försöka få tid att djupdyka riktigt i dem båda inom kort! En fråga om det här med växelodling, när man har fyraårig är det ju lätt att begripa logiken men det här med sex- och åttaårig förstår jag inte riktigt… Är det helt sonika så att man på ”plats fem och sex” odlar grödor som tillför jorden näring, bara i det syftet så att säga? Har googlat lite och blir inte riktigt klok på svaret! 😉

   Gilla

   1. De har båda mycket bra info på sina sidor inkl vad de sår osv, rekommenderas.
    Ja, ungefär så funkar den längre växtföljden. Den säkerställer helt enkelt att jorden är frisk och bördig. 🙂 Ska se om jag hittar lite bra info om det och mejla till dig.
    Glad påsk!

    Gilla

   2. Nu kommer lite fler tips: sök på ”6 year crop rotation plan” så hittar du många bilder och info.
    Här är två länkar, den första med en bra bild en bit ner och den andra med en bra lista om vad som odlas vilket år. Inga måsten, se det som inspiration att utforma er odling som ni känner är rätt för er! 🙂
    http://www.theproductivegarden.com/vegetable-gardens/crop-rotation/
    http://www.howdogardener.com/crop-rotation-in-the-home-garden.html

    Gilla

 3. Planera inte utgående från att du kan få olika sjukdomar och ohyror. Då vågar du inget. Jag har odlat kål i 30 år, minst, har aldrig sett klumpsjuka. Vita flygare har vi haft, finns ännu, men minskar. Kålflugor, morotsspektakel – men man tar bekymren när de kommer!

  Gillad av 1 person

 4. Kära vännen, om jag bara får drömma och domdera…..
  Vi hade 4 barn med familjer som vi försörjde med frukt, bär, saft, sylt, vin, likör. Känner sååååå för detta.
  Till att börja med 6 svartvinbärsbuskar (Storklas), 7 svartvinbärsträd. 7 rödavinbärsträd och 6 rödavinbärsbuskar. Minst 3 vita vinbärsbuskar, gärna träd om det finns numera. Gröna vinbär testade vi om och omigen, lyckades inte. Tre gröna krusbärsbuskar/träd. Lika många röda. Ett helt gäng med hallonbuskar. Ett par Aronia (perfekta till t ex sylt, gelé). Minst 1 träd med blå plommon. Minst 1 träd med gula plommon. Fler äppelträd med höstfrukt. Enstaka träd med päron. Minst ett träd med körsbär och detsamma med klarbär. Och såklart ett par rikliga stånd med rabarber.
  Kram
  PS Glöm inte blåbär och smultron! Åh jag blir så till mig att jag genast vill planera hela din trädgård, hahahaha……men har man utrymme så tycker jag att detta ska man ha!

  Gilla

  1. Det låter ju helt fantastikt! Jag blev så inspirerad av detta så att jag för några dagar sedan åkte och köpte tio fruktträd som nu står i källaren ”i vila” innan de ska planteras ut. Har också tagit med blåbär, smultron och bärbuskar i planeringen även om jag förmodligen inte hinner plantera allt nu i vår. Tusen tack för inspirationen! 😀

   Gillad av 1 person

 5. Så spännande att följa ert projekt med köksträdgård! Vi skall också anlägga en sådan i år, men i liten skala till att börja med. Vi har jordkällare och yta att odla på, men jag vill se hur mycket tid det kommer att ta med egna odlingar. Hos oss blir det en blandning av frukt, grönsaker, rotfrukter och blommande växter; en potager. Jag hade tänkt odla i pallkragar, men efter en kommentar här börjar jag tänka om, kanske skall vi snickra ihop egna odlingslådor, man vill ju inte behöva göra om efter 6-8 år om de inte håller längre än så.

  Gilla

  1. Då är vi på samma nivå, ska bli spännande att ”följas åt” i utvecklingen. 🙂 Vi har redan börjat så smått men det stora rycker tar vi nu under påskhelgen, det ska bli kul. Lycka till och trevlig påsk!

   Gillad av 1 person

 6. Gör inte odlingslådorna av tunna bräder, se till att ha tjockt virke. Vi har också lådor av rejäla obehandlade plankor – och de har hållit i sju år nu – håller säkert flera säsonger till. De ursprungliga lådorna av bräder höll i ungefär fem år. Gör sen en ”fingerbindning” i hörnen, slå inte ner en fyrkantig påle i marken och spika fast bräderna i den. Svårt beskriva utan bild!

  Gilla

 7. Jag själv odlar än så länge potatis, sockerärtor, sallader, tomater och purjolök. Sedan har jag några kryddor såsom persilja, dill, gräslök och så lavendel lite överallt. Har äppelträd, svarta och röda vinbär och plommon…ska utöka för varje år..men vad man än säger så tar odlingen en del tid så stressa inte på i början med för höga ambitioner…lycka till!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s