Livsreflektion

Vi har alltid varit duktiga på att reflektera tillsammans, jag och Anders. Och en helg om året är vi alldeles speciellt duktiga på det för då avsätter vi en hel helg till reflektion, eftertanke och djupa samtal – något vi kallar för livsreflektion. I vanliga fall brukar vi passa på att ta det mellan jul och nyår men i år prioriterades det ner till förmån för renoveringsfix. Men i helgen var det äntligen dags igen.

Livsreflektion. En reflektion över livet. En tid som vi avsätter tillsammans och ger oss det utrymmet vi behöver för att kunna lyfta blicken och komma till insikt med ett och annat – hur livet varit det gångna året och hur vi skulle vilja att det var framöver. En möjlighet att ge lite extra tid till oss själva och varandra i samtalet. Och verkligen bottna. I då, nu och sen. I värderingar, känslor och verklighet. I möjligheter och svårigheter. Och prata om sådant som man inte hinner, kan eller orkar i vardagen. Ja, helt enkelt ett harmoniskt andrum, öronmärkt för oss. Bara för oss.

Och vi pratade verkligen om allt mellan himmel och jord. Alltifrån ladugårdsrenovering och utvecklingen av gården till vardagliga saker som planerade familjemiddagar och foderbyten. Vi skrattade åt några av alla de härliga minnen vi redan hunnit med att få här på ön och grät tillsammans över sorgen efter pappa. Vi konstaterade att 2017 gick i sorgens tecken och att inga av förra årets uppsatta mål egentligen hanns med men att vi trots allt hann med en hel uppsjö andra fantastiska saker. Vi uppdaterade våra nyckelord för kommande år och satte upp nya mål, delmål och prioriterade aktiviteter. Styrde kosan framåt helt enkelt. Och som vanligt firade vi våra bedrifter med en flaska bubbel, såklart! ✨🥂

Hur gör ni, reflekterar ni regelbundet? Själv eller tillsammans? Är ni duktiga på att vardagsreflektera spontant eller går det lättare om ni avsätter lite kvalitetstid åt det som vi?

Kram på er! ❤️

18 reaktioner till “Livsreflektion

  1. Årsbokslut är ett så himla bra ord! Det känns väldigt strukturerat och så förstår man direkt vad det handlar om. Och ja, oavsett om det leder till förändringar eller inte så känns det verkligen som att det pushar oss framåt i alla fall. ✨👌🏼

   Gilla

 1. Oj så smart. Så här borde alla göra. Reflektera. Även jag kanske fast jag inte lever i ett parförhållande. Mitt nyårsmål har de senaste fem-sex åren varit ”ha mer kul” . Men det är lite vagt va? 😂😂

  Gilla

  1. Men det är väl superbra att ha som mål att ha mer kul! 😃 När jag var tonåring gjorde jag alltid en ”roliga listan” istället för nyårslöfte och på den skrev jag ner alla saker jag drömde om skulle hända under året… Det kunde stå ”färga håret” eller ”åka fritt fall” och så bockade jag av dem en efter en och hade då lite ”bevis” för att jag nått det övergripande målet som då var ”ha roligt.” 👌🏼

   Gilla

 2. När jag läser så fylls jag av hur livsbejakande ni lever. Och att se er tillsammans på bild värmer ända in i själen. Utan att känna er personligen så manifesterar ni för mig hur ett samspel ska vara mellan två människor för att det ska fungera väl.
  För egen del kan jag bara konstatera att året 2017 var ett sorgens år men utan att djuploda har jag lämnat det bakom mig. I de svarta hål som uppstod under tiden och efteråt fanns inget framåt men livet strävar på och i andanom, utan att längre ha någon att samtala med, så vill livet bara en sak: framåt. 🙂

  Gilla

  1. Dina ord berör mig djupt! Jag blir både glad, stolt och tacksam när jag läser – tack snälla! 💕🌸 Ja, vissa år är verkligen tyngre än andra och 2017 känns onekligen som ett sorgeår för oss båda men det är som du skriver; hur tufft det än är ibland så strävar livet framåt. Och tur är väl egentligen det. ❤️

   Gillad av 1 person

 3. Jag reflekterar framåt för det mesta, tar lärdom av det som varit men låter inte det styra mina framtidsplaner. För 2018 har jag satt upp ledorden kärlek, acceptans och tillit. Jag vill gärna möta Kärleken igen, men jag accepterar min situation och litar på att ALLT ordar sig.
  Kram EL

  Gilla

 4. Fint och nyttigt att reflektera över året som gått, både sorg och glädje blandas i det som är livet. Förr gjorde jag plus- och minuslistor varje nyår och en bra lärdom av det var att hur jobbiga saker som än hänt blev plussidan alltid längre. Även ett dödsfall fick sin balans i det positiva som också hänt.
  Jag och min sambo har en förmiddag i månaden då vi pratar specifikt om vårt förhållande, var vi befinner oss tillsammans och var för sig, saker vi vill lyfta, funderingar vi haft, någonting särskilt vi vill göra o.s.v. Sedan pratar vi varje dag om hur vi mår och vad vi behöver (vila, aktivitet, egen tid etc). Kommunikation underlättar mycket, tack för att du delade med dig av ert sätt 😍

  Gilla

  1. Vilken superbra idé med en månatlig ”reflektionsmiddag” – det ska jag anamma! Det är ju så himla viktigt med kommunikationen och i vardagen är det ju så lätt att det glöms bort eller att man känner att man inte har ro/hinner med att komma ner på djupet. Tack för tips! 💕🌸

   Gillad av 1 person

   1. Ja, det gäller verkligen att bestämma sig, annars rullar dagarna, månaderna och åren så lätt på. Det lönar sig i längden att ta sig den tiden 🙂

    Gilla

 5. Eftersom vi nu är tidsmiljonärer sitter vi varje dag i biblioteket och gör våra reflektioner och framtidsplaner. Tidigare gjorde vi det vid middagen varje dag. Men då var det oftast kortsiktiga planer. Nu har vi ju planer inför framtiden och vårat nya kapitel av livet. Ett glas rött eller whisky blir det oftast till det. 🙂

  Gilla

  1. Men åh vilket underbart ord – tidsmiljonär! Jag skulle tusen gånger hellre välja det än den vanliga betydelsen. Och så mysigt det låter med er reflektionsstund i biblioteket tillsammans. 😍

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s