Äntligen höst!

Hösten. Min absoluta favoritårstid. Luften blir härligt krispig, skogen öppnar upp sina skafferidörrar på riktigt och naturen visar sig från sin allra vackraste sida. Höstdagarna är alldeles underbara, men så även höstkvällarna. För äntligen har inomhusmysets årstid kommit. När höststormarna dånar runt husknutarna och regnet piskar mot fönsterrutorna passar det ju sådär extra bra att krypa upp i soffan med fårskinnstofflor och en kopp värmande té. Och tända en brasa i öppna spisen såklart, vilket faktiskt står på schemat ikväll, men än så länge sitter jag framför datorn och riktigt myser åt höstrusket utanför fönstret med mitt tända lilla ”pappaljus.”

Sedan två veckor tillbaka har skogarna fullkomligt exploderat av svamp. Vi har varit och plockat i våra egna skogar, på flera ställen på fastlandssidan och även en sväng uppe i Dalarna som vi besökte i helgen. Ljuvligt, rent ut sagt. Att strosa runt i skog och mark med sin lilla svampkorg på armen och nynna, småsjunga och prata för sig själv (eller, ofta har man ju faktiskt hundar med sig som man kan prata med så man slipper prata med sig själv – hahaha!) Men ja, det är få saker som är lika rogivande och är det någonting jag älskar, så är det verkligen svampplockning.

Och vilket svampår det är sen – det kryllar av både kantareller, svart trumpetsvamp och blek taggsvamp. Vi har i alla fall plockat i mängder. Vissa kantareller vi hittade var stora som två händer tillsammans och både jag och Anders häpnade både över storleken och mängden, de knallgula läckerheterna stod överallt och gnistrade som guld. Trumpetsvampen likaså. De växte som i stora hav utan slut och så fort man plockat klart ett ”hav” och gick några steg bort uppenbarade sig ett nytt hav. Helt otroligt! Den bleka taggsvampen var en ny bekantskap för mig som inte är en så van svampplockare men även den har funnits i mängder. Nu ligger trumpetsvampen på tork och de andra två är förvällda och infrysta till kommande matlagning. Såååå himla skön känsla när frysen är full av mat som man plockat, odlat och fött upp själv – en självförsörjares dröm! ❤️

Har ni plockat någon svamp än? Eller något annat höstigt kanske? En dröm jag har är att någon gång plocka hjortron men vet att man borde upp en bra bit i landet för att komma åt dem – någon av er som har något tips på utflyktsmål och bästa tidpunkt?

15 reaktioner till “Äntligen höst!

 1. Ser underbart ut! Jag liksom du älskar hösten!
  Tyvärr är det inte överallt i vårt land som det finns så enormt mycket svamp … inte här t.ex.! Vilket är fruktansvärt sorgligt och nedslående för en svampnörd som jag.
  Grattis till dina fina skördar i alla fall! Jag är fruktansvärt avundsjuk … suck.

  Gilla

   1. Jag bor i norra delen av Östergötland … här har vi fått väldigt lite regn under flera år – senaste året som var ett ”normalt” svampår var 2013. Att de sen kalhuggit mina bästa skogar gör inte saken bättre. Suck…

    Gilla

 2. Så fin svamp ni hittat!
  Taggsvampen är fin i år. Extra Smakrik och inte alls så maskäten som den lätt blir vanligtvis. Min teori är att solen och värmen och att de växte så sakta bidrog till den fina smaken och att avsaknaden av regn större delen av tiden höll masken borta! Men vad vet jag…
  Skogen är balsam för en stressad själ!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s