Tre tips på hur man kan leva lite mer hållbart

Så här ser södra udden ut efter de senaste veckornas värmebölja och extremtorka. Vädret har verkligen slagit hårt mot våra betesmarker. Betet vi trodde skulle räcka till efter midsommar är snustorrt och totalt slut, så de senaste dagarna har vi fokuserat på att panikbygga stängsel mellan två hagar så att de kan få gå i slyskogen väster om gården tills vi hunnit bygga klart den stora hagen på ängen. Imorse satte vi sista stolpen och släppte äntligen fåren i sin nya hage – gissa om de blev lyckliga? 😍✨

Men det här vädret har verkligen fått mig att fundera på allvar… Kommer ni ihåg att jag skrev om att sommaren exploderade och klurade på hur ”fantastiskt” majvädret egentligen var? Häromdagen läste jag ett blogginlägg som förstärkte den oro jag känt och tycker det är så oerhört läsvärt så jag bara måste tipsa er om att läsa det. Moder jord är ur balans och värre kommer det att bli om vi inte gemensamt tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart leverne. Det enda jag saknade i blogginlägget var en enkel lista som i punktform talar om vad vi kan göra i vår vardag för att motverka, men så kom jag på att vi lika gärna kan göra en lista själva. Så jag börjar helt enkelt med tre tips och håller tummarna för att ni tipsar tillbaka med en kommentar här under. 👇🏼

Tre tips på hur man kan leva lite mer hållbart:

• äta närproducerad mat, för att minska transportutsläppen. Sträva mot ett eget självförsörjande eller vänd dig till bönder i din närhet (känner man ingen att handla direkt av kan man till exempel handla på minfarm.se)

• minska ner på plasten, till exempel genom att handla förpackningsfritt och att undvika engångsartiklar av plast – en av mina favoriter här hemma är de här sugrören i rostfritt stål från Helenas Hållbara.

• konsumera mindre. På sistone har vi ju varit stamgäster hos återvinningscentralen på grund av Den Stora Skrothögen och förundrats över hur kolossalt mycket som slängs. Dagligen. Mitt sista tips blir att fråga dig själv om du verkligen behöver den där nya telefonen, klädesplagget eller inredningsdetaljen. Kanske är det så att svaret blir nej och sätter du frågandet i system, kanske svaret blir nej oftare än om du inte hade frågat. 👌🏼

Om vi hjälps åt är jag helt övertygad om att vi kan vi göra listan både lång, inspirerande och matnyttig. Så kommentera nu med ditt bästa tips, stort som litet, högt som lågt – allt får plats! 😃 Och känner du att du inte har något tips men ändå vill hjälpa till att sprida ordet: dela gärna det här inlägget så att dina vänner och bekanta kan hjälpa till att fylla i den eller helt enkelt bara bli inspirerade till att leva mer hållbart. ❤️

16 reaktioner till “Tre tips på hur man kan leva lite mer hållbart

 1. Här kommer ett tips i all enkelhet, sopsortera. Så många som slänger allt i samma sop påse men om alla skulle börja sop sortera så skulle mycket vara gjort!! 😊😊😊

  Gilla

 2. Ytterligare några bra tips:
  Spara på el så mycket som möjligt Sätt upp solceller på taket.
  Använd och laga det du redan har. Då kan det användas ett tag till. Ge bort det du inte behöver längre. Fråga dig själv inför köp av något nytt: Behöver jag verkligen detta? Svaret blir nog för det mesta NEJ.. Det jag redan har kan användas ett tag till. Låna grejer, som du sällan använder.Vi blir inte lyckligare av att ha skåp och lådor fulla med saker, som sällan kommer till användning.
  Skippa alla inte nödvändiga resor. Planera de nödvändiga resorna.Cykla, gå eller ta bussen, när du måste iväg. Samåk, när det går. Bor man på landet blir det nödvändigt att ta bilen, men gör det bara om det är nödvändigt.Går din bil på diesel byt till HVO. När bilen måste bytas, överväg om en elbil kan vara ett alternativ.
  Semestra på hemmaplan. Det finns mer än du tror att upptäcka i närområdet. Alla måste inse, att det inte är hållbart att flyga runt halva jorden och leva lyxliv i några dagar i främmande land. Det måste bli status att semestra på hemmaplan och upptäcka allt fint och intressant vi har här hemma.
  Odla så mycket du kan, efter de förutsättningar du har. Några krukor på balkongen kan ge mycket ätbart. Det är lärorikt för barnen att se hur maten kommer till med en hel del möda. Då kanske man inte slänger så mycket mat.
  Planera veckans matsedel och köp inte hem en massa onödig mat, som hamnar i ”gröna påsen”. Ät upp alla matrester. Minska ner din köttkonsumtion, om du inte kan tänka dig att bli vegetarian. Köp alltid svensk mat, när det är möjligt. Ekologisk mat är att föredra för dig, dina barn, den som odlar och alla kryp och fåglar, som lever i odlingslanden eller i närheten.
  Spara på vatten. Har du eget hus samla upp regnvatten. Tvätta först när maskinen är full. Byt inte kläder, om det inte är absolut nödvändligt. Ta bort fläckar och vädra kläderna i stället.

  Gilla

  1. Så himla många bra tips, tack Inger! 😃 Du har så rätt i att vi inte blir lyckliga av att ha skåp och lådor fulla med saker, sedan jag började sätta i system att fråga mig själv om jag verkligen behöver den där saken har jag minskat ner min egen konsumtion rejält – bara medvetenheten gör mycket! Och det du skriver om att inte tvätta kläder som skulle kunna bäras en gång till tycker jag är superbra. I vårt sovrum har vi spikat upp ett rutnät av träpinnar som vi hänger de kläderna som inte är rena, men heller inte såpass smutsiga att de läggs i tvättkorgen och det funkar alldeles finfint – kan varmt rekommenderas! 👌🏼✨

   Gilla

 3. Sopsortering och undvika onödig plast (men det finns en hel del plast som vi inte kan vara utan!) är väl närmast en självklarhet numera. Närmat börjar allt fler upptäcka. Vi som har en bit till butiken (8 kilometer) kombinerar gärna andra ärenden med butiksresa, och tänker ordentligt före starten (vi åker inte tillbaks till butiken för att vi glömt en sak), skriver en butikslista och har en butikskorg som innehåller en tygkasse om inköpen blir fler än att de ryms i korgen. Den innehåller också några återanvändbara fruktpåsar. Ja, kollektivtrafik, det går inte härifrån. Tar jag bussen till butiken får jag vänta tre timmar på att komma hem igen – och på sommaren är det ännu svårare, inga skolbussar. Tips och ”otips”!

  Gilla

  1. Ja precis, vi har ju nästan lika långt till kollektivtrafik som du har till affären och skulle heller aldrig klara oss utan bilen. Men precis som du skriver blir planeringen viktig för att minska ner onödiga turer med bilen och att man hela tiden ”buntar ihop” inköpen – då blir det i alla fall mindre dåligt! 👌🏼✨

   Gilla

 4. En bra lista. Särskilt punkt 3 skulle fler plånböcker må bra av att följa.
  Utöver det säger jag som Märtha – planera matinköpen och ha en tygkasse. Återanvänd papperskassar, sopsortera, kompostera om man kan. Man kan ju lämna in kompostavfallet till återvinningen om man inte vill göra sin jord själv. Undvik konstgödsel till trädgården, kör gröngödslingsväxter som mejas ner till hösten, odla torktåliga växter.

  Gilla

 5. Kan inte påstå att jsg bidrar så mycket som jag skulle kunna, jämfört med alla kommentarer jag läser här är jag rätt kass faktiskt… även om jag sopsorterar och komposterar, lämnar kläder och prylar till Stadsmissionen istället för att slänga… MEN, en sak har jag ändrat till det bättre. Jag reser mycket i jobbet, varje vecka från Stockholm till Borås och/eller Göteborg. Jag har slutat ta flyget. ALLTID tåg numera. Tar inte taxi heller längre, den dör i sista biten från tågstation till vart jag nu ska. Buss fungerar strålande bra😊

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s